Trafikverket

Statsministern inviger Stockholms nya pendeltågstunnel

Dela

För första gången på 150 år får vi nya järnvägsspår genom centrala Stockholm. Det möjliggör tätare avgångar, ger mindre störningar, och erbjuder smidigare byten för resenärerna. Den 9 juli invigs Citybanan av bland andra statsminister Stefan Löfven.

I många år har vi arbetat och levt med ett av Sveriges mest komplexa infrastrukturprojekt någonsin. Vi är mycket stolta över att kunna inviga den nya pendeltågstunneln mellan Tomteboda och Stockholms södra samt de två nya stationerna Stockholm Odenplan och Stockholm City.

Stationerna knyter ihop pendeltåg och tunnelbana så att byten blir enklare. På så sätt möjliggörs snabba, smidiga och miljövänliga resor för såväl pendeltågsresenärer som övriga tågresenärer – i, till och från ett växande Stockholm.

De två nya stationerna, samt pendeltågstunneln under Stockholm, invigs den 9 juli av statsminister Stefan Löfven tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, SL:s VD Caroline Ottosson, Stockholms läns landstings trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons, Mälardalsrådets vice ordförande Monica Johansson, samt Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad.

Konferencier är tv- och radioprogramledaren Rickard Olsson.

Invigningen startar på Odenplan klockan 11.00, med tal, intervjuer och uppträdanden av musikgrupperna Panetoz och The Soul Company.

Därefter släpps allmänheten ner på station Stockholm Odenplan, där man erbjuds möjlighet att åka med i specialchartrade gratiståg, som går till station Stockholm City.

Närmare invigningsdagen skickar vi ut en ny pressinbjudan med information till media om hur man gör för att ackreditera sig till invigningen.

Programmet för invigningen uppdateras löpande här:

www.trafikverket.se/citybanan

Kontakter

Eva Rådmark Herder, kommunikationsansvarig Trafikverket, 010-123 23 80
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum