Steriliseringsprodukten Essure tas bort från svenska marknaden

De fåtal Essure steriliseringsset som nu finns kvar inom hälso- och sjukvården köps tillbaka av tillverkaren Bayer. Kvarvarande produkter ska inte användas. Sedan försäljningsstoppet 2017 finns det inte längre ersättande produkter att tillgå, vilket skulle kunna orsaka en ökad risk för komplikationer i vården.
Tillverkaren Bayer Pharma AG upphörde med försäljningen av Essure på den svenska marknaden den 3 augusti 2017. Då innebar åtgärden inget återkallande av produkter utan de lager som då fanns hos hälso- och sjukvården kunde användas. Företaget har påbörjat återköpsprocedurerna och räknar med att det i april 2019 inte finns kvar några Essure-produkter hos vårdgivare.
Information till hälso- och sjukvården
Bayer kommer inom kort att kontakta de kliniker som fortfarande har produkt kvar och informera om hur återköpet kommer att gå till.
Information till patienter
Patienter som har frågor relaterade till användning av Essure bör i första hand vända sig till hälso- och sjukvården eller ta kontakt med Bayer AB via telefon eller e-post.
Kontakter
Ewa-Lena Hartman, Gruppchef, enheten för Medicinteknik
Telefon: 018-17 48 84
Läkemedelsverkets presstjänst
Telefon: 018-18 36 25
Bilder
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Daglig medicinering och egenbehandling viktigt vid både astma och KOL27.3.2023 08:23:31 CEST | Pressmeddelande
I dag lanserar Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för folksjukdomarna astma respektive kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Även om rekommendationerna i första hand riktar sig till primärvården så bär den enskilda patienten ett stort eget ansvar för sin behandling.
Nya behandlingsrekommendationer för astma och KOL27.3.2023 08:17:24 CEST | Pressmeddelande
I dag publiceras Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för astma respektive kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Alla vuxna och nästan alla barn med astma bör ordineras inhalationssteroider med regelbunden uppföljning. Att patienten slutar röka är den enskilt viktigaste insatsen i behandlingen av KOL.
Läkemedelsverket stänger apotek efter allvarliga brister20.3.2023 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har beslutat om stängning av ett apotek i Vendelsö, Stockholm. Vid en inspektion av Vårdapotek1 i Vendelsö som drivs av Vårdfarmaci MD AB, framkom en rad allvarliga brister i verksamheten.
Användaren i fokus när Läkemedelsboken nylanseras16.3.2023 10:07:52 CET | Pressmeddelande
I dagarna överlämnar Läkemedelsverket en delrapport till Regeringskansliet inom ramen för regeringsuppdraget att nylansera Läkemedelsboken. Planen är att under våren få in tidiga synpunkter genom lanseringen av en betaversion.
Stora risker med lustgas som berusningsmedel – nytt regeringsuppdrag ger stöd för utökade informationsinsatser16.3.2023 08:14:13 CET | Pressmeddelande
Användning av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare hos både unga och vuxna. Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna får nu i uppdrag att sprida information om riskerna vid berusning med lustgas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum