Strängnäs stift

Stiftsfest med långväga gäster

Dela

På lördag, den 25 augusti, är det dags för Stiftsfest 2018 i Strängnäs domkyrka. Musik, seminarier, liturgisk catwalk och mässa. Dessutom besök av gäster från Bukoba, Tanzania, med anledning av ett nytt vänstiftsavtal mellan våra stift.

Stiftsfesten har rubriken ”Högt i tak i heliga rum” och samlar närmare 500 deltagare från hela stiftet. Dagen bjuder på ett fullspäckat program där flera församlingar bidrar i form av utställningar och seminarier. Prova-på-tillfälle, bland annat: Andlig vägledning, Godly Play och välsignelse på teckenspråk.


På domkyrkobacken finns en utescen där ett drama om Stiftsgården Stjärnholms historia kommer att framföras. Biskop Johan kommer att dela ut utmärkelsen Årets strängnässtiftare 2018*. Här finns servering, hoppbana för käpphästar, tipspromenad och chokladhjul med mera.


Dagen inleds gemensamt i domkyrkan kl 9.30, då bland annat biskop Johan Dalman och biskop Abednego Keshomshahara från nordvästra stiftet i Tanzania, Buboka, undertecknar ett vänstiftsavtal.

I samband med stiftsfesten kommer biskop Johan kommer att ta en ny korkåpa i bruk, en kåpa inspirerade av Thomaskåpan från 1400-talet som förvaras i domkyrkan. Den pryds av broderier föreställande de 12 apostlarna och på skölden finns Maria och Jesusbarnet. Orginalkåpan har en kula med texten "Bed för mig syndare" och till denna kåpa har silversmed Anna-Stina Åberg tillverkat en kula.
Kåpan är ursprungligen en gåva till den tidigare biskopen i Strängnäs, Jonas Jonson. Den nya kåpan är borderad ocs omsydd av Lilian Bennett och Birgitta Rubenson.

 

Varmt välkommen!

Tid: Lördag den 25 augusti, kl 9-16.
Plats: Domkyrkan, Strängnäs.

Hela programmet, tider och innehåll.

 

Fakta Årets strängnässtiftare
Utmärkelsen Årets Strängnässtiftare delas ut varje år av stiftsstyrelsen. Den tilldelas enskilda eller grupper som genom sina insatser haft särskild betydelse för kyrkans förnyelse, liv och arbete i Strängnäs stift. Utmärkelsen består av diplom och stipendium.

Nyckelord

Kontakter

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 71 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum