Västerås stift, Svenska kyrkan

Stiftsgården i Rättvik får ny föreståndare

Dela

Pontus Gunnarsson har utsetts till ny föreståndare för Stiftsgården i Rättvik. Han tillträder tjänsten den 1 maj 2019 och ersätter då Nils Åberg som varit tillförordnad föreståndare sedan våren 2018.

Foto: Maria Hansson
Foto: Maria Hansson

– Vi är stolta att kunna presentera Pontus Gunnarsson som ny föreståndare. Han är en kompetent ledare och chef med goda erfarenheter av utvecklingsarbete från rollen som kyrkoherde i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling, säger stiftsprost Peter Åström. 

Som föreståndare kommer Pontus Gunnarsson att leda Stiftsgårdens arbete och vara en del i utvecklingen av gården som en plats för växande, lärande och utveckling. I rollen ingår också att driva hotellverksamheten på gården.

 – Stiftsgården är en viktig kontaktyta mellan kyrkan och det omgivande samhället, både som en del av turistnäringen runt Siljan och som en plats för läger och ett levande andaktsliv. Här kan vi på ett naturligt sätt möta semestrande barnfamiljer, Vasaloppsåkare och besökare till Dalhalla inte enbart som ett fint hotell med bra mat, utan också som kyrka, säger han.

Pontus Gunnarsson prästvigdes 2009 och har varit kyrkoherde i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling sedan 2011. Han har bland annat varit med och byggt upp församlingens arbete med Grön Kraft, ett framgångsrikt samarbete med landstinget, kommunen, Arbetsförmedlingen och Västerås stift för rehabilitering av personer med psykisk och fysisk ohälsa.

– Som kyrkoherde har jag alltid varit inriktad på att samverka så mycket som möjligt med andra aktörer i lokalsamhället. Det tar jag med mig till Stiftsgården, säger Pontus Gunnarsson.

Om Stiftsgården Rättvik

Stiftsgården Rättvik bildades 1942 på initiativ av dåvarande biskopen i Västerås stift, John Cullberg. Som kontrast till det splittrade läget i världen erbjöd Stiftsgården en plats för gemenskap och möten, främst för unga. Verksamhetens huvudsakliga mål är fortfarande att vara en mötesplats för unga, även om gården välkomnar alla. Den kyrkliga delen av verksamheten är omfattande med många kurser och läger. Många, unga som gamla, kan vittna om hur viktig roll Stiftsgården spelat i deras liv. Stiftsgården vänder sig även till företag och privatpersoner och är en viktig del i besöksnäringen i Rättvik.

Kontakt

Pontus Gunnarsson, tillträdande föreståndare Stiftsgården Rättvik, pontus.gunnarsson@svenskakyrkan.se, tfn 0225 – 25 7011

Peter Åström, stiftsprost Västerås stift,
peter.astrom@svenskakyrkan.se, tfn 021-17 85 48

 

Nyckelord

Bilder

Foto: Maria Hansson
Foto: Maria Hansson
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Nu är det klart: Sex kyrkor och sex konstnärer i Sjätte sinnet4.2.2019 11:05:31 CETPressmeddelande

Helene Schmitz är en av de konstnärer som medverkar i årets upplaga av konstutställningen Sjätte sinnet. Hon är känd bland annat för sina gripande bilder av naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014. I sommar ställer hon ut sina verk i Västerfärnebo kyrka. Ytterligare fem kyrkor och fem konstnärer medverkar i Svenska kyrkan Västerås stifts stora satsning på att ge samtida konst en plats i kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum