Uppsala stift

Stiftsstyrelsen beslutade om indelningsändringar

Dela

Torsdagen den 17 december beslutade stiftsstyrelsen om utredningarna av indelningsändringar för församlingar i Heby kommun och Enköpings kommun.

Indelningsärende gällande församlingar i Heby kommun

Stiftsstyrelsen beslutar att i dagsläget inte genomföra någon indelningsändring i området utan beslutar istället för att verka för ökad samverkan mellan Vittinge församling, Nora församling, Västerlövsta pastorat och Östervåla-Harbo pastorat

Utredningen presenterade i remissutskicket två beslutsalternativ för sammanläggning och kompletterades med ett tredje alternativ för utökad samverkan efter sammanställning av yttrandesvaren.

Stiftsstyrelsen beslutar att utöka antal prästtjänster från minst en tjänst till en och en halv tjänst i Vittinge församling respektive Nora församling.

Frågan om sammanläggning av församlingarna/pastoraten i Heby kommun kommer att tas upp för prövning i Stiftsstyrelsen igen under nästa mandatperiod.

Indelningsärende gällande församlingar i Enköping kommun

Stiftsstyrelsen har beslutat att bilda ett nytt pastorat av Fjärdhundra församling och församlingarna i nuvarande Enköpings pastorat. Det nya pastoratet ska heta Enköpings pastorat och bildas 1 januari 2022.

Här kan du beställa protokoll från Uppsala stifts beslutande organ.

Kontakter

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum