Uppsala stadsteater

Stig Dagerman 100 år: Uppsala stadsteater sätter upp "Tysk höst"

Dela

Den 5 oktober 2023 skulle Stig Dagerman, född och uppvuxen i Älvkarleby i Uppsala län, ha fyllt 100 år. I samband med det sätter Uppsala stadsteater upp urpremiären på Stig Dagermans ”Tysk höst”, med inslag av hans dagsedlar. Författaren och dramatikern Stig Hansén har skrivit manus och Anna Takanen regisserar föreställningen.

Uppsala stadsteater. Foto: Patrik Lundin.
Uppsala stadsteater. Foto: Patrik Lundin.

År 1946 skickade Expressen den då mycket lovande författaren Stig Dagerman till Tyskland för att i en serie reportage skriva om situationen efter andra världskriget. Senare samlades dessa reportage i en bok som snabbt blev en klassiker och som har översatts till många språk, inte minst tyska.

Hösten 2023 är det urpremiär för föreställningen Tysk höst på Uppsala stadsteater. Älvkarleby, där Stig Dagerman är född och uppvuxen, ligger bara åtta mil från Uppsala och genom föreställningen uppmärksammar Uppsala stadsteater hans hundraårsdag. Huvudrollen som Stig Dagerman spelas av Simon Reithner och flera skådespelare ur teaterns fasta ensemble kommer medverka i föreställningen. För manus står Stig Hansén och Anna Takanen regisserar.

"Jag har länge gjort teater om hur krig påverkar människor långt efter att det blivit fred, inte minst min egen familj, och är nu så stolt över att få sätta upp urpremiären av 'Tysk höst'. Stig Dagerman visar nämligen med sitt fantastiska språk och sin genomborrande blick att vi hela tiden lever i vår krigiska historia, hur många år som än går. Så dessa mångbottnade reportageberättelser känns ytterst relevanta och aktuella för teaterns prövande möte med sin publik" - Anna Takanen, regissör.

"Som halvtysk är jag uppväxt med släktens många fasansfulla berättelser om kriget. När jag sedan som vuxen upptäckte Stig Dagermans mästerliga 'Tysk höst' fick allt det jag hört nya djup, för Dagerman fångar djupt gripande människoöden, genuin närvaro, så mycket moral som inte är moralistisk, så stora in- och utsikter! Ja, han visar på hur paradoxal och förunderlig vardagen efter ett krig är. Hans vittnesmål från ruin-Tyskland har ett driv som passar teaterscenen och när jag nu dramatiserar hans berättelser gör jag det med stor ödmjukhet." - Stig Hansén, manusförfattare och dramatiker. 
 

Tysk höst har urpremiär på Uppsala stadsteater i september 2023. Biljetter till föreställningen släpps i vår. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Uppsala stadsteater. Foto: Patrik Lundin.
Uppsala stadsteater. Foto: Patrik Lundin.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum