Linköpings stift

Stig Lundh mottager Martin Lönnebos kulturstipendium

Dela

Författaren Stig Lundh tilldelas biskop Martin Lönnebos kulturstipendium för år 2017. Det beslutade stiftsstyrelsen i Linköpings stift vid sitt möte i början av april. Stipendiet delas ut av domprost Peter Lundborg vid en ceremoni i samband med stiftsfullmäktiges möte den 27 april i Församlingsgården i Kisa.

Stig Lundh mottager priset, som är på 10 000 kronor, för sin omfattande utgivning av böcker om kyrkorna i det medeltida Linköpings stift.

Stig Lundh var kyrkokamrer i 30 år i bland annat Åtvidaberg och Gamleby. Efter sin pensionering har han drivit ett projekt med att skriva och publicera böcker om kyrkorna inom det medeltida Linköpings stift. Arbetet är helt ideellt.

Det medeltida Linköpings stift omfattade i sin största utbredning Östergötland, Småland, Öland och Gotland, så ambitionen är mycket stor. Hittills har elva band utkommit med rikt illustrerade beskrivning av flera hundra kyrkor och deras bevarade inventarier. Totalt kommer skriftserien när den fullbordas 2019 att omfatta 14 band.

Detta mödosamma arbete med att tillgängliggöra den medeltida delen av vårt kyrkliga kulturarv saknar motstycke inom Linköpings stift och är en kulturgärning som är värd all uppmuntran, anser stiftsstyrelsen.

Utdelningen sker vid en ceremoni i samband med stiftsfullmäktiges möte den 27 april i Församlingsgården i Kisa, adress Kyrkstigen 2. Mötet inleds med en mässa klockan 09.15. Utdelningen av stipendiet beräknas äga rum cirka klockan 10.00. 

Biskop Martin Modéus är förhindrad att närvara vid mötet och stipendiet kommer därför att delas ut av hans ersättare, domprost Peter Lundborg.

För att få tillgång till bilder ur böckerna som illustration till artiklar, vänligen kontakta Stig Lundh, Åkaregatan 5, 594 30 Gamleby. Telefon 0493-10356. E-post: stig.lundh@telia.com

Martin Lönnebo (f 1930) var biskop i Linköpings stift 1980-94. Biskop Martin Lönnebos kulturstiftelse är bildad för att hedra biskop emeritus Martin Lönnebos person och gärning. Varje år sedan 1996 delar Biskop Martin Lönnebos kulturstiftelse ut ett stipendium till en person inom stiftet med kyrklig anknytning som har gjort en kulturinsats under det föregående året. Läs mer här.

Kontakter

Dokument

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar norra Småland och Östergötland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 100 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum