Skogssällskapet

Stigande priser på skogsmark – nu även i norra Sverige

Dela

Priserna för skogsfastigheter ligger på höga nivåer i hela landet. Trenden är densamma för virkesmarknaden, där virke säljs till rekordpriser. Störst procentuella ökning av skogsmarkspriserna har vi nu i Norrland, visar Skogssällskapets Skogsindex® för hösten 2018

Färska siffror från Skogssällskapets Skogsindex visar att priserna på skogsmark och virke fortsätter att ligga på höga nivåer – i vissa fall på rekordnivåer – i hela landet. Nu har även fastighetspriserna i norra Sverige tagit fart, efter en försiktig inledning på året.

– Vi ser en allmän uppgång av skogsmarkspriserna i Norrland. Procentuellt sett har Norrland den högsta prisökningen sedan senaste Skogsindex i våras, säger Ulrik Abelson, fastighetskonsult på Skogssällskapet i Linköping.

Prisuppgången för skogsmark syns över hela landet, och den starka virkesmarknaden är en viktig faktor i att fortsätta driva upp fastighetspriserna.  

– Virkespriserna har dragit iväg ännu mer än skogsmarkspriserna rent generellt, och alla indikationer tyder på en fortsatt gynnsam virkesmarknad, säger Ulrik Abelson.

Efterfrågan på virke är hög i hela landet, och producenter av trävaror och massa- och pappersprodukter har en stark marknad i ryggen. Det låga ränteläget och högkonjunkturen är viktiga orsaker, men en stark framtidstro i branschen kan vara en annan viktig faktor, tror Ulrik Abelson.

– Det finns en stark optimism om att kunna nyttja skogen till flera nya produktområden framöver, så som nanoteknik, biokompositer och energi. Jag skulle säga att det riktigt bubblar i branschen.

När det kommer till fastighetspriser menar Ulrik Abelson att det är ett bra säljläge nu om man går i sådana tankar.

– Fastigheter säljs till höga priser över hela landet och det går snabbt att komma till avslut. Sedan kan det vara lite svårare att få ut bra priser på sämre fastigheter. Om en fastighet saknar skogsbilvägar eller om skogsvården inte är skött kanske man inte kan komma upp i fullt förväntade priser, men det kan också ses som ett sundhetstecken, säger han.

– Att ha en professionell rådgivare vid köp och försäljning av skogsfastigheter är viktigt i dag, det är så många faktorer som spelar in och påverkar priset.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Skogssällskapet
Skogssällskapet
Box 11374
404 28 Göteborg

0771 22 00 44https://www.skogssallskapet.se

Skogssällskapet är en fristående aktör i skogsnäringen. I mer än hundra år har vi arbetat för en hållbar utveckling i skogen. Våra skogsförvaltare sköter skog åt privata och offentliga skogsägare i Sverige, Finland, Lettland och Litauen. I Sverige har vi kontor över hela landet – från Vilhelmina i norr till Hässleholm i söder. Vi sköter skogen utifrån varje ägares egna mål och har inga ägarintressen i industrier. Skogssällskapet äger också egen skog. Vinsterna från förvaltningen av egen och kunders skog återinvesterar vi i kunskapsutveckling. Varje år delar vi ut mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket gör oss till en av Sveriges största privata finansiärer av forskning om skog och naturvård.

Följ Skogssällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogssällskapet

Vem bestämmer över skogen? Nytt nummer av tidningen Skogsvärden29.11.2018 11:24:14 CETNyheter

Många är överens om att man vill ha en mer varierad skogsskötsel i de svenska skogarna. Samtidigt visar forskning att många markägare upplever det som riskfyllt att göra stora avsteg från hur de tidigare har skött skogen. Så hur kan då skogsägare inspireras till en mer varierad skogsskötsel? Och vilka blir konsekvenserna om samhället inte tar tillvara skogsägarens goda vilja att bruka skogen hållbart? I nya numret av tidningen Skogsvärden samlade vi fyra personer med olika perspektiv på skogsägande för ett samtal om detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum