Umeå kommun

Stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan tilldelas Jonatan Pihlgren

Dela

Umeå kommuns konststipendium för nyutexaminerade år 2021 går till Jonatan Pihlgren. Stipendiet på 20 000 kronor delas varje år ut till en elev ur Konsthögskolans avgångsklass i magisterutbildningen. Stipendiaten utses på rekommendation av professorskåren vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Motivering

Måleri är till stor del ett äventyr i perceptionen av färg – en resa som tar utforskaren genom olika rum - exteriörer och interiör, landskap och länder och inte minst tidszoner. Jonatan Pihlgren har en fin känsla för färgens potential när han målar. Oavsett om han målar inälvor, Konsthögskolans ateljégolv, norra halvklotets dramatiska himmel eller hudens intimitet, kan vi förstå att han har sett det och ser det för oss medan han målar.

Perceptionen är rotad i en uppfattning om rörelse och de verk han gör i det performativa rummet är i grunden en prövning av färgens möjligheter. Detta är dessutom kopplat till förmågan att omvandla känslor till berättelser, ibland undersökta genom konsthistorien utan rädsla för alla absurditeter som tolkningen av människogestalten har uppvisat under historiens gång.

Han är en i raden av mycket individuella målare som Konsthögskolan i Umeå har utbildat genom åren. Vi rekommenderar härmed Jonatan Pihlgren till Umeå kommuns stipendium till avgångsstudent vid Konsthögskolan.

Mer information

Katrin Holmqvist Sten
prefekt
Konsthögskolan, Umeå universitet
073-096 43 73

Jonatan Pihlgren
stipendiat
076-242 47 04

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum