Umeå kommun

Stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan tilldelas Josefine Östlund

Dela

Umeå kommuns konststipendium för nyutexaminerade år 2020 går till Josefine Östlund. Stipendiet på 20 000 kronor delas varje år ut till en elev ur Konsthögskolans avgångsklass i magisterutbildningen. Stipendiaten utses på rekommendation av professorskåren vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Motivering

"Josefine Östlunds arbete kretsar kring frågor om hennes egen kropp i det offentliga rummet, oavsett om det är en starkt upplyst byggarbetsplats i vinternatten eller ett kalhygge en varm sommardag.

Hon skapar personliga och mycket fysiska föreställningar i den omgivande miljön och hennes konstnärliga praktik undersöker aggressivt spänningen mellan kroppen, naturen och föremål funna på en plats samt hur denna interaktion relaterar till det rumsliga. De färdigställda verken manifesteras ofta som platsspecifika skulpturala installationer eller videor av föreställningar, även om processen alltid är viktigare än slutresultatet.

Josefine Östlunds tankeväckande installationer, performance, målningar och objekt är ett kritiskt ifrågasättande av samhällsvärden och utmanar publikens antaganden om inte bara konst i allmänhet utan också om konstvärlden och sig själva."

Beslut

Beslutet fattades av Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande, tisdag 21 april i enlighet med fastställd delegationsordning efter samråd med kulturnämndens presidium.

Mer information: 

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se  

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum