Rymdstyrelsen

Stjärnan Betelgeuse lyser med full ljusstyrka igen

Dela

Tidigare i år har vi följt stjärnan Betelgeuse som befarades vara döende då den verkade lysa betydligt svagare än tidigare. Astronomerna trodde att något var på väg att hända stjärnan, kanske att den skulle explodera som en supernova och sedan slockna. Men ny data visar nu att Betelgeuse gradvis återgått till sin normala ljusstyrka.

Betelgeuse fotograferat av Herschel Space Observatory. Foto: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
Betelgeuse fotograferat av Herschel Space Observatory. Foto: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al

Stjärnan Betelgeuse syns i stjärnbilden Orion och väckte tidigare i år en hel del uppståndelse då den såg ut att förlora i ljusstyrka. Astronomer befarade att stjärnan höll på att dö. Men ny data tyder nu på att det bara var en del av stjärnans yta som förlorat sitt starka ljus. Vi pratade då med Susanne Höfner, professor i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet, som berättade att det kunde tyda på att ett dammoln skymde delar av ytan och gjorde att stjärnan såg ut att lysa svagare.

American Association of Variable Star Observers (AAVSO) har följt Betelgeuse och har nu kunnat bekräfta att stjärnan sakta men säkert börjat återgå till sin normala ljusstyrka. I skrivande stund lyser den cirka 95% av sin vanliga ljusstyrka. AAVSO har också tagit reda på orsaken till förändringarna hos stjärnan.

Det som troligtvis hände är att Betelgeuse kastade ut ett stort moln av gas och damm. När dammet expanderade framför Betelgeuse blockerade det en del av stjärnljuset. Det gjorde att stjärnan uppfattades mörkare än normalt.

Vi vet att Betelgeuse någon gång kommer att bli en supernova, men det kommer inte att ske inom någon snar framtid.

Läs mer om Betelgeuse och de nya upptäckterna här.

Nyckelord

Bilder

Betelgeuse fotograferat av Herschel Space Observatory. Foto: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
Betelgeuse fotograferat av Herschel Space Observatory. Foto: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CETPressmeddelande

I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum