Sverige för UNHCR

Stjärnspelarna Asmit Begović och Alphonso Davis spelar virtuell fotbollsturnering till förmån för UNHCR:s arbete mot coronaviruset

Dela

Den berömda AC Milan-målvakten Asmir Begović och FC Bayern Münchens tonårssensation Alphonso Davies kommer att mötas i en eFootball PES2020 livestream-turnering på lördagen den 25 april. De två spelarna, båda före detta flyktingar, kommer att göra upp om segern för att samla in pengar till UNHCR, FN:s flyktingorgans insatser mot covid-19.

© Konami/eFootball PES2020
© Konami/eFootball PES2020

Upplägget för matcherna kommer att följa Begović och Davies personliga resor som spelare – först som landskamp mellan deras födelseländer (Bosnien Hercegovina mot Ghana), följt av länderna där de för närvarande bor (Italien mot Tyskland). Den tredje och sista matchen spelas mellan deras nuvarande klubbar, AC Milan och FC Bayern München.Värd för turneringen är fotbollsjournalisten Sam Tighe från Bleacher Report.

Alphonso Davies, ofta kallad en av de största tonårstalangerna i världen, föddes i ett flyktingläger i Ghana av liberiska föräldrar. När Davies var fem år gammal fick han och hans familj vidarebosättning till Kanada. Som 16-åring blev han den yngsta spelaren som någonsin gjort mål för Kanadas landslag. I januari 2019 köptes han av FC Bayern München för en rekordstor summa och hjälpte de tyska jättarna att vinna det tyska mästerskapet samma år.

"Jag vill använda min plattform för att lyfta frågor jag bryr mig om," säger Davies.”Som tidigare flykting själv är jag väldigt tacksam för den hjälp som min familj fick och de möjligheter som detta öppnade för mig och vart det har lett mig.Just nu är det mer än 70 miljoner människor på flykt runt om i världen.Det här är människor som – precis som min familj – tvingats lämna sina hem på grund av konflikter för att hitta säkerhet. Nu förvärras deras redan utsatta situation av covid-19.Jag hoppas att samtidigt som vi alla gör allt för att hålla oss själva och våra familjer i säkerhet, att man också kan tänka sig att hjälpa flyktingar som har förlorat allt.”

"Det är viktigt för oss att komma samman och enas när människor lider, både inom våra egna samhällen och utanför”, säger Begović.”

"Jag har befunnit mig i en mycket känslig och sårbar situation ett par gånger i mitt liv. Det är därför jag vill stödja UNHCR för att hjälpa flyktingar runt om i världen.”

I tidig ålder tvingades Begović och hans familj att fly från sitt hem i Bosnien Hercegovina och anlände först till Tyskland innan de flyttade vidare till Kanada. Den 32-åriga målvakten har haft en strålande karriär och spelat för några av de största klubbarna i världen och hjälpt Chelsea att vinna den engelska Premier League-titeln 2017. Under 2014 representerade Begović Bosnien Hercegovina vid landets första VM. AC Milans målvakt har också blivit känd för sitt filantropiska arbete genom sin egen stiftelse.

UNHCR jobbar intensivt över hela världen för att hindra spridningen av COVID-19 och säkerställa att människor på flykt får den vård de behöver. UNHCR bygger bland annat fältsjukhus och ser till att flyktingar har tillgång till rent vatten, tvål och korrekt information för att minska smittspridning.

Att ge en gåva till UNHCR, även en liten summa, kan göra stor skillnad för att skydda flyktingar från covid-19. 200 kronor räcker exempelvis till tvål för tio personer på flykt under sju veckor som ger ett värdigt liv och förhindrar att viruset sprider sig.

eFootball PES2020 livestream-turneringen går av stapeln lördag 25 april kl 17.00 svensk tid och kan ses på:
    

Kontakter

Bilder

© Konami/eFootball PES2020
© Konami/eFootball PES2020
Ladda ned bild

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Spring Olympialoppet för en bättre värld – hjälp människor på flykt22.3.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Med start den 19 maj arrangerar Sveriges Olympiska Kommitté för första gången Olympialoppet. Ett motionslopp på fem kilometer som passar alla, från elit till glad motionär. Här gäller den olympiska andan att det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl. Varje år springer vi tillsammans för en god sak som kan göra världen lite bättre. I år springer vi Olympialoppet för människor som flyr genom en insamling till Sverige för UNHCR och deras arbete till förmån för människor på flykt. Anmälningsavgiften till loppet är 200 kronor. 100 kronor av dessa går direkt till Sverige för UNHCR. Olympialoppets huvudpartner UNIQLO dubblar dessutom insamlat belopp till Sverige för UNHCR.

Sverige för UNHCR och Amnesty International ska bekämpa könsbaserat våld i Venezuelas flyktingkris10.3.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

I Venezuela utspelar sig just nu en av de värsta flyktingkriserna i modern tid. Sverige för UNHCR och Amnesty international ska starta ett samarbete för att skydda flyktingar från sexuellt och könsbaserat våld, samt öka medvetenheten om rättigheter och lokala skyddsmöjligheter. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet och är det största fleråriga bidraget från privat sektor till den venezuelanska flyktingkrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum