Stockholms stad

Stockholm är årets superkommun

Dela

Ett starkt näringsliv, hög attraktivitet, stabil ekonomi och ett tydligt fokus på klimat och miljö ger Stockholms stad titeln Årets superkommun 2019.

– Stockholm är möjligheternas stad, och en hållbar stad för framtiden där människor och företag trivs och känner trygghet, tillit och framtidstro. Att Stockholm utses till årets superstorstadskommun bekräftar att vi ligger i framkant och jag är både stolt och glad över utmärkelsen, säger Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Det är femte året i rad som Dagens Samhälle delar ut pris till årets superkommuner i olika kategorier. Stockholms stad vinner i kategorin storstad. Rankingen baseras på officiell statistik som innefattar såväl historisk utveckling som framtidsfaktorer inom flera olika kommunala verksamhetsområden.

– Storstadskommunernas roll och ansvar i samhällsutvecklingen kan inte nog understrykas. Titeln årets superkommun bär vi med oss i vårt fortsatta arbete för att utveckla vår verksamhet och fortsätta möta stockholmarnas och näringslivets behov och förväntningar, säger Magdalena Bosson, stadsdirektör.

Fakta
Superkommunrankningen i regi av Dagens Samhälle bygger på officiell statistik och är indelad i arton kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Sju kategorier är nya för i år och baseras på Agenda 2030-målen. Priserna delades ut vid en gala på Cirkus i Stockholm den 15 maj.

Motiveringen till priset
”Årets vinnare kombinerar ett starkt näringsliv och hög attraktivitet med stabil ekonomi och ett tydligt fokus på klimat och miljö i en kraftigt expanderande region. En ung och dynamisk befolkning ger goda förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt för staden på öarna mellan Mälaren och havet”.

Nyckelord

Kontakter

Magdalena BossonStadsdirektör och VD för koncernen Stadshus AB

Förfrågningar till stadsdirektörerna hänvisas till stadsledningskontorets presstelefon.

08 508 29 999

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stads kulturpristagare 201917.5.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

I år delar Stockholms stad ut fem hederspriser, ett Bellmanpris och ett Lennart af Petersenspris. Priserna tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. I år går Bellmanpriset till Thåström, Lennart af Petersenspriset till Anders Petersen och hederpriserna går till Agneta Pleijel (litteratur), Sherihan Cherrie Hersi (musik), Fredrik "Benke" Rydman (scenkonst), Sirous Namazi (konst) och Manne af Klintberg (kulturarbete för barn och unga).

Pressinbjudan: Invigning – Levande Stockholm29.4.2019 14:01:52 CESTPressinbjudan

Välkommen till invigningen av den första sommargågatan för säsongen – Hornsbergs Strand. I år är det femte året i rad som Stockholms stad gör om platser i det offentliga rummet till sommargågator, sommartorg och pop up-parker. För varje år har projektet utvecklats tillsammans med stadsdelsförvaltningar, kulturförvaltningen och näringslivet. I år omfattas drygt ett tjugotal platser både i inner- och ytterstaden.

Trafikkontorets granskning av snöröjningen klar26.4.2019 10:00:59 CESTPressmeddelande

Idag är den externa granskning av snöröjningen som Trafikkontoret låtit göra klar. Granskningen visar på brister i Trafikkontorets eget arbete och rutiner. Processen med att förbättra arbetssätt och rutiner inom Trafikkontoret har redan påbörjats. Trafikkontoret har även låtit granska entreprenörernas arbete med snöröjningen och funnit allvarliga brister i deras arbete. Med anledning av det har Trafikkontoret i förra veckan polisanmält entreprenörerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum