Dagens Samhälle

Stockholm får social bonusmiljard

Dela

En variabel i utjämningssystemet gör att Stockholms stad varje år får drygt 1 miljard kronor för mycket för individ- och familjeomsorgen. I en artikelserie kommer Dagens Samhälle att granska det omstridda systemet som ska räta ut skillnader mellan rika och fattiga kommuner.

Sverige blir alltmer olikt. Skillnaderna växer i demografi, inkomster, utbud och livsvillkor. För att kompensera för skillnader i opåverkbara förutsättningar finns utjämningssystemet.

Nu ökar trycket. Och systemet är långt ifrån perfekt.

Det kommunala utjämningssystemet fördelar och omfördelar omkring 150 miljarder. Ett område för kostnadsutjämning är individ- och familjeomsorgen (IFO).

Dagens Samhälles granskning visar att Stockholms stad, med jämförelsevis liten social problematik, överkompenseras med 1,4 miljarder kronor.

Orsaken är en variabel för tätortsstorlek som innebär att systemet förutsätter en stor social belastning i Stockholm som inte finns. Verkligheten är att huvudstadens sociala belastning är genomsnittlig, precis som de faktiska kostnaderna. 

– Det här området är det svåraste att utjämna. Men det är klart att utjämningsmodellen måste ses över, säger Björn Sundström, SKL-ekonom och utjämningsexpert.

Stockholm är långt ifrån den enda kommun där IFO-utjämningen prickar de faktiska kostnaderna dåligt. Men den enda där konsekvenserna blir stora för alla andra. Andra överkompenserade kommuner är Överkalix, Ludvika och Lessebo. Kommuner som däremot underkompenseras är exempelvis Färgelanda, Munkedal och Malå.

Bifogas: Del 1 av Dagens Samhälles granskning av utjämningssystemet.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum