Stockholms stad

Stockholm läser “Janne, min vän”

Dela

Peter Pohls Janne, min vän är utvald till 2021 års Stockholm läser-bok. Det offentliggjordes vid en digital ceremoni från Tranströmerbiblioteket i Stockholm under måndagskvällen.

Janne min vän är utvald till 2021 års Stockholm-läser bok
Janne min vän är utvald till 2021 års Stockholm-läser bok

Juryns motivering lyder:

 “I Janne, min vän målar Peter Pohl med sitt elastiska språk in läsaren i en magisk gemenskap i ett svunnet Stockholm och skapar en av samtidslitteraturens mest magiska romangestalter: den lika undflyende som egensinniga Janne. Berättelsen väjer inte för det svåra. Död och svek, våld och utanförskap är ständigt närvarande. Peter PohlsJanne, min vän är en spännande utvecklingsroman där en effektiv berättarteknik ger oss ledtrådarna – bit för bit – men aldrig hela svaret.”

Med offentliggörandet går startskottet för Stockholms största läsecirkel. Ett flertal programpunkter spridda över hela stan är hittills planerade, däribland: Digitala lättlästa bokcirklar för nyanlända/SFI-studenter, skrivarcirklar för barn, unga och vuxna om vänskap, klass och kön. Författarsamtal, stadsvandringar och cykelturer i bokens miljöer på Södermalm och Flatenbadet kommer också genomföras. Programmet presenteras på https://biblioteket.stockholm.se/

Janne, min vän är Peter Pohls debutroman från 1985. Den är översatt till elva språk och belönades med ett flertal priser, såväl svenska som utländska. Boken ges nu ut på nytt i pocket (Alfabeta) med ett nyskrivet förord av Ester Roxberg. Stockholm läser-boken kommer även i en lättläst version.

En stad, en bok.

Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den.

Författarcentrum Öst

Stockholms Stadsbibliotek

Presskontakt: Carolina Ekéus 076-12318 80 carolina.ekeus@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Janne min vän är utvald till 2021 års Stockholm-läser bok
Janne min vän är utvald till 2021 års Stockholm-läser bok
Ladda ned bild
Bokomslag lättläst
Bokomslag lättläst
Ladda ned bild
Peter Pohl Foto: Ulla Montan
Peter Pohl Foto: Ulla Montan
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum