Stockholms studentbostäder, SSSB

Stockholm misslyckas med att locka studenter som inte redan bor i Stockholm

Dela

Stockholms studentbostäders undersökning Studentbarometern (1000 universitetsstudenter som respondenter, undersökningen är genomförd av Origo Group) visar att Stockholm har svårt att locka studenter från hela landet. En svårtillgänglig bostadsmarknad och få studentaktiviteter pekas ut som en central del av problemet. En del av lösningen är att bygga fler studentbostäder i campusnära lägen.

Studenter i Stockholm
Studenter i Stockholm

Studentbarometern visar att kvaliteten på både utbildningar och lärosäten anses vara god och att Stockholm satsar på trygghet och hållbarhet, vilket ligger i linje med vad studenter värderar högst. Så varför är inte Stockholm den studentmagnet som staden skulle kunna vara?

Rapporten visar att Stockholm inte uppfattas som en tillräckligt studentvänlig stad. Studentaktiviteterna får låga betyg och Stockholm upplevs som en alltför dyr stad att leva i. Hela 41 procent av studenterna svarar att de valde att studera i Stockholm på grund av närhet till familj och vänner.

Stockholm är i dag främst en regional studentstad och den svåra bostadsmarknaden är ett stort hinder som får de relativt få studenter som faktiskt flyttar till regionen att bo kvar i Stockholm efter avslutad examen. Att studenter som kommer hit för att studera flyttar igen är ett problem som påverkar regionens långsiktiga tillväxt negativt.

Stockholms studentbostäder vill genom Studentbarometern skapa en dialog med ledande politiker i staden och i regionen, med ansvar för stadsbyggnadsfrågor och samhällsplanering.

– De viktigaste aktörerna: Stockholms stad, region Stockholm, universiteten, fastighetsbolagen, näringslivet och studenterna behöver tillsammans utforma en gemensam målbild över hur Stockholm ska utvecklas som studentstad. Utifrån målbilden behöver det tas fram en långsiktig plan över vad som behöver göras för att stärka Stockholm som studentstad där alla aktörer bidrar. Jag tycker Amsterdam är ett bra exempel på en pulserande metropol och som samtidigt är en attraktiv och välkänd studentstad, säger Ingrid Gyllfors, VD på Stockholms studentbostäder.

Stockholms studentbostäder har också tagit fram en film där resultatet av undersökningen presenteras och där Joakim Larsson, Stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, Gustav Hemming, regionråd med ansvar för tillväxt- och samhällsplanering samt SSCO - Stockholms studentkårers ordförande Oskar M Wiik intervjuas. Se filmen. 

– Det är viktigt för oss att fortsätta bygga studentbostäder i campusnära lägen. Det är på campus som studentlivet blomstrar och att det finns attraktiva bostäder på platser där studenterna vill bo är en förutsättning för att fortsätta utveckla ett Stockholm som ska vara navet i en av världens ledande kunskapsregioner, säger Ingrid Gyllfors.

Läs Stockholms studentbostäders Studentbarometer 2021

Fakta, undersökningen i korthet:

  • Bra utbildning, bra universitet/högskolor samt närhet till familj/närstående/kompisar är de främsta skälen till att studenterna valde att plugga i Stockholm.
  • 82% tycker att Stockholm som studentstad utmärks av bra utbildningskvalitet.
  • Hyran och läget är de viktigaste faktorerna för att studenterna ska vara nöjda med sitt boende.
  • En klar majoritet anser att bra kommunikationer och ett tryggt bostadsområde är viktigt vid val av boende.
  • 64% planerar att jobba i Stockholm efter avslutade studier och 71% planerar bo kvar i Stockholm efter studier. Familj och jobbmöjligheter anges som viktiga skäl till att vilja bo kvar i Stockholm efter studier.
  • De som inte planerar bo kvar anger främst svår bostadsmarknad, dyrt och familj på annan ort som skäl.

Totalt har 1 000 svar samlats in bland personer som studerar på universitet eller högskola i Stockholm, under hösten 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Studenter i Stockholm
Studenter i Stockholm
Ladda ned bild
Ingrid Gyllfors, VD Stockholms studentbostäder
Ingrid Gyllfors, VD Stockholms studentbostäder
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms studentbostäder, SSSB
Stockholms studentbostäder, SSSB
Körsbärsvägen 2
114 23 Stockholm

https://www.sssb.se/

Vi har funnits i över 60 år och är störst på studentbostäder i Sverige. Vi siktar högt i enlighet med vår vision: ”Med attraktiva hem för studenter skapar vi framtid”. Vi erbjuder olika typer av studentbostäder, allt ifrån korridorsrum till ettor och familjelägenheter över hela Stockholm. Vi är en kundnära organisation med uppdraget att vara en fastighetsägare som erbjuder kåranslutna studenter i Stockholm ett trivsamt och prisvärt boende.

Vi är i dagsläget inne i en intensiv utvecklingsfas av vårt fastighetsbestånd genom nyproduktion. Dagens fler än 8 000 studentbostäder kommer att utökas de kommande åren med mål om att bygga minst 2 000 nya studentbostäder i en takt om cirka 200 per år. Just nu pågår en utbyggnad av studentbostadsområdet Lappkärrsberget, där vi ska skapa cirka 800 nya studentbostäder.

När vi beskriver oss själva säger vi att vi är ”Av studenter. För studenter. Med studenter”. Vi drivs i stiftelseform av vår ägare och grundare Stockholms studenters centralorganisation och jobbar alltid med studenten i fokus.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

Fler campusnära studentbostäder ökar Stockholms attraktionskraft som studentstad16.7.2021 06:05:00 CEST | Pressmeddelande

I dag får alla som sökt plats på universitet och högskolor i Stockholm i höst besked om de har kommit in. Alltför ofta grumlas glädjen i att bli antagen till sin drömutbildning i oro och ångest över att hitta ett boende i bostadsbristens Stockholm. Nu hoppas vi på gemensamma insatser från privata aktörer, Stockholms kommuner och region Stockholm för att vända trenden och förhindra att Stockholm halkar efter som studentstad. Fram till 2030 kommer det att behövas minst 6 000 nya studentbostäder för att tillgodose studenternas boendebehov och skapa fortsatt efterfrågan.

Stockholms studentbostäder korad till Årets klättrare för andra året i rad7.5.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stockholms studentbostäder, SSSB, har korats till vinnare för andra året i rad i kategorin ”Årets klättrare” i den årliga kundundersökningen Nöjd Studbo. Stiftelsen tilldelas priset för ett lyft av NKI, Nöjd Kund Index, med 2 procent till 75. Det är ett högt resultat som indikerar att hyresgästerna överlag är mycket nöjda med sin hyresvärd. Priset delades ut den 6 maj under Studentbostadsföretagens Nöjd Studbo-dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum