ManpowerGroup

Stockholm och Uppsala i topp igen

Dela

Landets mest aktiva arbetsmarknad väntas i Stockholms- och Uppsalaregionen och sysselsättningstrenden inför årets sista kvartal är +9 procent. Branschundersökningen visar en rejäl ökning för finans-, fastighets- och konsultbranscherna medan både energisektorn och byggbranschen rapporterar negativa sysselsättningsprognoser.

Sysselsättnings­trenden (se fotnot) för Stockholms och Uppsala län är +9 procent, oförändrat jämfört med förra kvartalet och en ökning med tre procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för riket är +5 procent.

- Att Stockholms- och Uppsalaregionen återigen agerar draglok samtidigt som Västsverige och Skåne ser ut att gå ett bra jobbkvartal till mötes innebär att arbetsgivarna i samtliga tre storstadsregioner förväntar sig en aktiv arbetsmarknad, vilket kan vara en indikation på stärkt konjunktur. Samtidigt är det bekymmersamt att både energisektorn och byggbranschen har lämnat svaga jobbprognoser, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Stockholm och Uppsala åter i topp

Arbetsgivarna i samtliga regioner lämnar positiva jobbprognoser inför årets sista kvartal. Störst efterfrågan på arbetskraft rapporterar alltså Stockholms och Uppsala län. Västra Götalands och Hallands län gör en rejäl upphämtning efter en svag sommarprognos och Skåne rapporterar med sysselsättningstrenden +6 procent betydligt starkare jobbplaner än förra kvartalet. Även mellersta Sverige förväntar sig en betydligt mer aktiv arbetsmarknad under det kommande kvartalet, medan Norrland backar efter flera optimistiska kvartal. Östra Götaland minskar något men har trots detta en fortsatt positiv sysselsättningsprognos.

Stor sysselsättningsökning i finans- och fastighetssektorn

Bland de undersökta branscherna lämnar sex av tio en positiv sysselsättningsprognos. Starkast prognos kommer precis som föregående mätning från finans-, fastighets- och uppdragsverksamhetssektorn som ökar med sex procentenheter till tydligt optimistiska +21 procent. Även offentliga sektorn ser fram emot ett positivt jobbkvartal medan gruvnäringen med -7 procent återigen lämnat den svagaste prognosen. Minskar stort gör även energisektorn och byggbranschen – energiarbetsgivarna rapporterar en minskning med tio procentenheter på ett kvartal och sysselsättningstrenden är nu nere på -1 procent.

Blandad bild globalt

Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 36 av 42 undersökta länder. Förra kvartalet var siffran 40 positiva länder. Störst efterfrågan på arbetskraft globalt kommer från Indien, Taiwan, Japan och USA. De svagaste – och enda negativa - prognoserna rapporterar arbetsgivarna i Brasilien, Italien, Frankrike, Grekland och Finland. I Europa är det Rumänien som har störst behov av arbetskraft medan Italien fortsätter att rapportera undersökningens lägsta jobbprognos globalt.

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2015 förväntar sig sju procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, två procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (82 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +5 procent och även när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +5 procent.

För mer information, kontakta:

Hans Makander, informationschef ManpowerGroup Sverige, tel. 070-377 45 43, hans.makander@manpowergroup.se

På www.manpowergroup.se/Pressrum1/#/ kan följande laddas ner:

Rapporten i sin helhet

Film där VD beskriver resultaten

Diagram

Bild VD Lars Forseth samt bilder på undersökta branscher

Manpower Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet 2016 presenteras den 8 december 2015.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Kommuner pratar integration genom jobb på Matchningsakuten i Almedalen21.6.2018 11:48Pressmeddelande

Hur löser vi integration genom jobb? Högkonjunktur, kompetensbrist och utanförskap. Att snabbt få ut nyanlända arbetssökande i arbetslivet är en viktig samhällsfråga och samtidigt en möjlighet för Sverige. Under Almedalsveckan i Visby bjuder ManpowerGroup in utvalda till Matchningsakuten i Almedalen för att prata om matchning och integration genom jobb. Tillsammans med kommunföreträdare diskuterar ManpowerGroup lösningar för att snabbt matcha rätt kompetens med rätt arbetsgivare. Följ #matchningsakuten på Twitter och LinkedIn 2-6 juli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum