Stockholms stad

Stockholm värd för konferens om städers klimatarbete

Dela

För att nå klimatmålen är frågan om konsumtionsbaserade utsläpp avgörande och städer har ett stort ansvar att minska utsläppen tillsammans med näringsliv och medborgare. Den 1 juni bjuder därför Stockholms stad in till ett toppmöte för internationella borgmästare, företagsledare och andra högnivårepresentanter i anslutning till FN-konferensen Stockholm +50.

– I 50 år har Stockholm varit en samlingsplats för viktiga internationella klimatsamtal. Vi ligger i framkant när det gäller grön omställning, samarbete med näringsliv och fokus på elektrifiering. Eftersom två tredjedelar av den globala energikonsumtionen och utsläppen sker i städer är det avgörande att vi nu tillsammans med internationella borgmästare, experter och företag tar oss an frågan ur ett helhetsperspektiv. För att gemensamt bygga framtidens hållbara städer, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Högnivåmötet i Stadshuset den 1 juni kommer att fokusera på utsläpp i bygg- och matsektorn, hållbar stadsplanering samt medborgarengagemang och teknologiska lösningar.

Medverkar gör borgmästare från ett dussintal internationella städer, bland annat Aten, Budapest, Milano, Kapstaden, Helsingfors och Riga, samt företagsledare för bland annat Ingka Group, Microsoft, Northvolt, Skanska och Sodexo. Deltar gör även representanter för akademin och internationella organisationer som Maimunah Mohd Sharif, VD för UN Habitats, Johan Rockström, som leder ett av världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning, samt Bertrand Piccard, äventyraren som var den första att flyga runt jorden i ett solcellsdrivet plan.

– Stockholms stad har under min ledning flyttat fram positionerna i internationella sammanhang kopplat till klimatfrågan. Jag är vice ordförande för klimatnätverket C40 som samlar världens största städer och vi är aktiva i World Economic Forums styrelse för framtidens hållbara städer. Alla städer kommer behöva möta klimatförändringarna och det viktigaste är att möta dem tillsammans på global nivå, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Första veckan i juni är Stockholm värdstad för FN-konferensen som uppmärksammar att det är 50 år sedan som världssamfundet höll sin första miljökonferens, just i Stockholm.

Förutom Cities Stockholm +50 High Level Forum, bjuder Stockholms stad på publika aktiviteter på Sergels torg den 2–5 juni: Gröna plattan.

Kontakt

Noah Kaplan, pressekreterare för finansborgarrådet
Telefon: 076-122 91 36

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum