Bostadsförmedlingen

Stockholm växer – så här kan vi tänka oss att pendla

Dela

Under 2018 var det fler som flyttade från än till Stockholms län. Ofta gick flytten till orter strax utanför länet. Eftersom många ändå har kvar sin anknytning blir Stockholms arbetsmarknadsregion geografiskt sett större. En undersökning ställd till Bostadsförmedlingens kundpanel visar att intresset för att flytta utanför länsgränsen skulle vara ännu större om förutsättningarna för pendling blev bättre.

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Fler kan tänka sig längre pendlingstider

Mellan 2016 och 2019 har andelen som är beredda att pendla över en timme ökat från 11 till 15 procent. Så här lång tid från dörr till dörr skulle de bostadssökande som svarat kunna tänka sig att pendla från bostaden till arbete eller studier.

  • Högst en halvtimme: 17 %
  • En halvtimme till trekvart: 24 %
  • Trekvart till en timme: 36 %
  • En till en och en halv timme: 13 %
  • En och en halv till två timmar: 2 %
  • Mer än två timmar: 0%
  • Arbetar/studerar ej eller vet ej: 8 %

Ett större sökområde

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar i första hand lediga hyresrätter i Stockholms stad och övriga kommuner i Stockholms län, men de senaste åren har Bostadsförmedlingen även förmedlat bostäder i bland annat Västerås, Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping.

Nästan var femte i bostadskön, sammanlagt 19 procent, är positiva till att bo eller bosätta sig utanför länet i till exempel någon av de ovan nämnda städerna. Dessutom finns det faktorer som kan påverka viljan ytterligare. Snabbare eller mer tillförlitliga allmänna kommunikationer skulle få 28 procent att bli mer intresserade av att bo utanför länet. Olika sätt att styra över sin tid, som större möjligheter att arbeta hemifrån eller att få använda sin restid som arbetstid, skulle öka intresset hos ytterligare 24 procent.

Om Bostadsförmedlingens undersökningar

Bostadsförmedlingen i Stockholm har lång erfarenhet och djup kunskap om bostadsmarknaden. Kundpanelen är representativ för personerna i bostadskön. Syftet med panelen är att ta reda på preferenser och åsikter kring boendefrågor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen
Palmfeltsvägen 5
121 62 Johanneshov

08-785 88 00https://bostad.stockholm.se/

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyreslägenheter i hela Stockholmsregionen och samarbetar med över 200 bostadsbolag. Vi är länken mellan bostadssökande och fastighetsägare och har över 70 års erfarenhet av Stockholms hyresmarknad. Med cirka 100 medarbetare ingår vi i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Läs mer på bostad.stockholm.se.

Följ Bostadsförmedlingen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bostadsförmedlingen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum