Stockholms stad

Stockholmare väljer att studera i krisen

Dela

Många vill studera på komvux i höst. I Stockholms stad ökade mängden ansökningar till enstaka kurser med 25 procent och med nästan 40 procent till kurspaket jämfört med motsvarande period förra året. Vuxenutbildningen i Stockholm erbjuds just nu i huvudsak på distans, vilket inte verkar vara ett hinder för dem som väljer att plugga sig igenom den kris på arbetsmarknaden som pandemin har fört med sig.

– Det är verkligen högtryck i vuxenutbildningen och prognosen verkar hålla i sig. Pandemin har slagit hårt mot stadens arbets- och näringsliv, vilket gör att många stockholmare söker nya vägar i sitt liv. Vuxenutbildningen är viktig i dessa tider - genom våra utbildningar kan många stockholmare skaffa sig nya kunskaper som kan leda till ett nytt arbete eller en efterlängtad studieplats, berättar Jussi Koreila som är verksamhetschef inom vuxenutbildningen i Stockholm.

Stockholms stad tar varje år emot runt 52 000 stockholmare i vuxenutbildningen. Utbildningarna erbjuds både av kommunala skolor och upphandlade utbildningsleverantörer för att det ska finnas en stor variation och bredd både i utbildningsutbud och i geografisk placering.

Det är kurser som ger behörighet till högskolan, såsom matematik, engelska, svenska som andraspråk, naturkunskap och samhällskunskap, som är de mest sökta. Distanskurserna är populära i pandemitider och de ökar i popularitet. 64 procent av alla sökande till enstaka kurser har sökt en distanskurs till kursstarten i oktober. Bland yrkesutbildningarna är Vård och omsorg, Barn och fritid och El och energi de som har flest sökande.

– Att så många väljer att studera är bra både för individerna men också för staden och den arbetsmarknad vi kommer att ha när pandemin är över. Nu om någonsin kan det vara bra att höja sin kompetens, lära sig något nytt eller slå sig in på en ny yrkesbana. Att många söker sig till Stockholms stads vuxenutbildning är väldigt positivt, säger Karina Uddén, förvaltningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad.

Nyckelord

Kontakter

ArbetsmarknadsförvaltningenArja Lindholm, kommunikationschef

Jobbtorg Stockholm (för vuxna och unga), Vuxenutbildning Stockholm. Samordningsuppdrag: Integrationspakten, samhällsvägledning för nyanlända, övergripande arbetsmarknadsfrågor och flyktingfrågor, feriejobb för ungdomar samt det kommunala uppföljningsansvaret för 16–19-åringar.

Tel:08-508 35 516arja.lindholm@stockholm.se

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Arbetsmarknadsförvaltningens uppdrag är att erbjuda stockholmarna bra vägar till egen och hållbar försörjning genom arbete och studier. Kärnverksamheten består av vuxenutbildning inklusive sfi genom Vuxenutbildning Stockholm samt arbetsmarknadsinsatser genom Jobbtorg Stockholm. 

För mer information kan du kontakta oss genom info.amf@stockholm.se.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum