Huddinge Kommun

Stockholmarna vallfärdade till Huddinges naturområden under pandemin

Dela

Under 2021 gjordes 1,8 miljoner besök i Huddinges natur – fler besök än Gröna Lund hade ett vanligt år före pandemin. Det visar en färsk rapport över besökstrycket i Huddinges natur 2019– 2021.

Ökningen av antalet besök i Paradisets naturreservat i Huddinge var 262 procent 2019-2021. Foto: Maja Brand
Ökningen av antalet besök i Paradisets naturreservat i Huddinge var 262 procent 2019-2021. Foto: Maja Brand

Huddinges naturområden var mycket populära besöksmål under pandemin. Det visar rapporten ”Besökare i Huddinges naturområden” som har tagits fram på uppdrag av Huddinge kommun.

– Vi märkte tydligt av ett ökat besökstryck i naturreservaten under coronapandemin och det har vi nu fått bekräftat i och med besöksundersökningen. I Paradiset fick vi rapporter om trafikkaos vissa helger, säger Kristin Lundvall, ekolog och projektledare, Huddinge kommun.

Fler besök i Huddinges natur än på Gröna Lund

Den största ökningen av antalet besökare i Huddinges naturområden skedde under 2021. Hela 1,8 miljoner besök gjordes i Huddinges naturområden under året. Det är betydligt fler besök än antalet besök var på Gröna Lund ett vanligt år före pandemin (1,5 miljoner besök per år, enligt Gröna Lunds officiella statistik).

Störst var ökningen i Paradisets naturreservat där antalet besök ökade med 262 procent under åren 2019-2021.

– Kanske har människor fått upp ögonen för naturen och skaffat sig nya vanor. Vi hoppas självklart att människors intresse för att uppleva naturen håller i sig även efter pandemin, säger Kristin Lundvall.

Flest besök under 2021 hade Orlångens naturreservat (660 000 besök) följt av Gömmaren (356 000 besök) och Flemingsbergsskogen (336 000 besök).

Fler besök från Stockholms stad än från Huddinge

De flesta besökarna i Huddinges naturreservat och friluftsområden under 2021 kom från Stockholms stad. Det visar den mobildata som används som underlag till rapporten. Ett antal tusen besökare kom ända från Österåker, Vallentuna och Upplands Väsby.

– Rapporten visar på vikten av tillgång till natur för friluftsliv i storstadsregioner. Våra 12 fantastiska naturreservat i Huddinge skapar många rekreations- och upplevelsevärden för både våra invånare och andra besökare, säger Katarina Pelin, chef för natur- och klimatavdelningen, Huddinge kommun.


Mer om rapporten

  • Besöksundersökningen är framtagen av konsultbolaget WSP med hjälp av mobildata och redovisar bland annat vilka naturreservat som är mest besökta samt var besökarna kommer ifrån.
  • Undersökningen är finansierad med statliga LONA-medel samt medel från Huddinge kommuns digitaliseringspott.
  • Ladda ner rapporten från huddinge.se

Mer om Huddinges natur

  • I Huddinge finns 12 naturreservat som tillsammans täcker nästan 40 procent av kommunens yta. Dessutom finns ett biotopskyddsområde och två friluftsområden.
  • Huddinge kommun utmärker sig som en av länets bästa miljökommuner och utsågs nyligen till Sveriges 6:e miljöbästa kommun i Aktuell Hållbarhets ranking.
  • Mer information finns på huddinge.se/natur-och-sjoar

För mer information kontakta:
Katarina Pelin, chef för natur- och klimatavdelningen, Huddinge kommun, katarina.pelin@huddinge.se, 08-535 365 42
Kristin Lundvall, ekolog och projektledare, Huddinge kommun, 08-535 365 28, kristin.lundvall@huddinge.se
Hanna Modigh, presskommunikatör, Huddinge kommun, 08–535 301 71

Nyckelord

Bilder

Ökningen av antalet besök i Paradisets naturreservat i Huddinge var 262 procent 2019-2021. Foto: Maja Brand
Ökningen av antalet besök i Paradisets naturreservat i Huddinge var 262 procent 2019-2021. Foto: Maja Brand
Ladda ned bild

Dokument

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 114 500 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum