Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Stockholmiapriset 2021

Dela

Årets Stockholmiapris tilldelas Linda Wikland för masteruppsatsen ”Vårt dagliga bröd giv oss idag. Hungersnöd, krishantering och resiliens i Stockholm 1650–1750”, framlagd vid Historiska institutionen, Stockholms universitet 2020.

Linda Wikland studerar i denna uppsats krishantering och förmågan till institutionell anpassning i samband med livsmedelsbristen i Stockholm under perioden 1650 till 1750. Den sociala resiliensen studeras, det vill säga de politiska, institutionella och sociala åtgärder som vidtogs för att lindra och förhindra svälten i staden. Wikland tar därmed ett nytt och djärvt men fruktbart teoretiskt grepp om en hundraårsperiod av samhällelig förändring. Frågan om samhällets hantering av kriser är ständigt aktuell.

Stockholmiapriset är Stockholmia – forskning och förlags, Samfundet S:t Eriks och Stadsarkivets två priser om 15 000 kronor vardera för bästa magister- eller masteruppsats om Stockholm. Priset utdelas årligen i samband med Samfundet S:t Eriks årsmöte.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Mottagare av Stockholmiapriset 2021
Mottagare av Stockholmiapriset 2021
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag är en del av Stockholms stad med uppdrag att tillgängliggöra forskning och litteratur om Stockholm.

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum