Stockholms stad

Stockholms framtidsgator invigda

Dela

Nu tar barnen över Stockholms gator! Idag invigdes en av stadens tre framtidsgator där bilar får ge plats för lek, aktiviteter, konst och växter under en tillfällig period.

Foto: Lennart Johansson
Foto: Lennart Johansson

Invigningen ägde rum på Hälsingegatan i Vasastan. Här finns nu bland annat  cykelhinderbana, dansyta, studsmattor, odlingslådor, en konstvägg samt nya möbler och växter. Asfalten har målats i mönster som går att fylla i med färg och kritor.

Hälsingegatan är en av tre gator som tillfälligt gjorts om. Tjärhovsgatan och Parmmätargatan genomgår liknande förvandlingar.

– Det är så spännande att kunna erbjuda stockholmarna och skolbarnen fler ytor för aktivitet och rörelse, och att se på gatorna som flexibla rum som vi kan använda på nya sätt. I pilotprojektet har vi haft möjlighet att testa nya idéer och ändra platsernas funktion, vilket på sikt kan leda till fler flexibla lösningar i våra offentliga rum. Utformningen av framtidsgatan här på Hälsingegatan är bara ett möjligt alternativ som vi kommer utvärdera och lära oss av, säger Katarina Sahlin, projektledare och trafikplanerare på trafikkontoret.

Skolbarnens förslag har blivit verklighet

Skolledningen på Gustav Vasa skola har varit engagerade och skolbarnen har lämnat förslag och idéer till projektet. Projektet har lagt stor vikt vid att skapa en gata som uppfyller många av elevernas önskemål samtidigt som gatan och all utrustning ska vara säker. Ett av de förslag som blev förverkligade är studsmattorna.

– Det var kul att ha en massa idéer och att det också blev så. Jag trodde inte att det skulle bli sant men det blev sant! säger Fredrika Piehl och Belle Wallin, elever på Gustav Vasa skola.

Men gatan är inte enbart utformad för barn – alla stockholmare ska känna sig välkomna att använda gaturummet på framtidsgatorna på nya sätt.

Många samarbetspartners i projektet

Projektet är kopplat till forskningsprojektet Smarta gator vid KTH som finansieras av medel från Vinnova. Arkitektkontoren Spacescape och White har hjälpt till med utformningen av framtidsgatan. Övriga samarbetspartners som bidragit med utrustning på gatan är ArkDes, Transportstyrelsen, M, Volvo Car Mobility, Voi och LundbergDesign. Även det finansierat av Vinnova.

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretErik Söderberg, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

Tel:08-508 26 282erik.soderberg@stockholm.se

Bilder

Foto: Lennart Johansson
Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild
Foto: Lennart Johansson
Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild
Karta
Karta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum