Dramaten

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete

Dela

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

Frida Argento Abrahamsson i Ifigenia i Aulis/Ingela Olsson i Fedra/Hippolytos. Foto: Sören Vilks
Frida Argento Abrahamsson i Ifigenia i Aulis/Ingela Olsson i Fedra/Hippolytos. Foto: Sören Vilks

Antikens historia kallas ofta vaggan till hela vår västerländska civilisation. Dess dramer har därmed en naturlig plats på Dramaten som återkommande i sin repertoar presenterar kända och mindre kända verk.

I höst står två av antikens kvinnor i fokus, i tragedierna Ifigenia i Aulis och Fedra/Hippolytos. I samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder Dramaten in till ett samtal om antikens kvinnor, som ofta stod som centralfigurer i de grekiska dramerna– trots att de i 400-talets Aten hade begränsad makt och synlighet. Vad vet vi om antikens kvinnor? Hur berättar vi deras historia idag? Vad har vi att lära av dem?

Samtalet är ett samarbete mellan Dramaten och Stockholms Kvinnohistoriska.

Medverkande:
Ida Östenberg
, docent, Antikens kultur och samhällsliv, Göteborgs universitet
Denis Searby, professor i antik grekiska, Stockholms universitet
Nadja Weiss, skådespelare och regissör, har regisserat Ifigenia i Aulis
Ingela Olsson, skådespelare, spelar Fedra i Fedra/Hippolytos

Samtal: Antikens kvinnor, 6 november, kl. 21.45 Lilla scenen, efter föreställningen Ifigenia i Aulis. Fri entré.

Stockholms Kvinnohistoriska
är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. De bedriver innovativ museiverksamhet – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen. Chef för Stockholms Kvinnohistoriska är Lina Thomsgård. Läs mer här:
https://www.kvinnohistoriska.se/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Frida Argento Abrahamsson i Ifigenia i Aulis/Ingela Olsson i Fedra/Hippolytos. Foto: Sören Vilks
Frida Argento Abrahamsson i Ifigenia i Aulis/Ingela Olsson i Fedra/Hippolytos. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum