Stockholms stad

Stockholms Melodifestival 2017

Dela

Stockholms Melodifestival är ett musikevenemang där artister, arrangörer, jurymedlemmar, konferencierer och funktionärer med och utan funktions-variationer möts och skapar ökad integration i Stockholms kulturliv. Personer med talang inom musik, scen och event övervinner några av de hinder som det kan innebära att leva med en funktionsvariation och utmanar normer och föreställningar. Stockholms Melodifestival är en musikalisk smällkaramell. Ett kulturevenemang för hela Stockholm.

Nu drar höstens turné med Stockholms Melodifestival igång!

Det var många talangfulla artister som sökte till årets upplaga av Stockholms Melodifestival och efter antagningsarbetet har höstens tävlanden nu valts ut. Den 10 oktober drar Stockholms Melodifestival ut på deltävlingsturné, då har du möjlighet att se våra artister uppträda på Kulturskolan Stockholms scener runt om i staden. 10 oktober går den första deltävlingen i Tensta av stapeln, vi är i Farsta 18 oktober och i Hammarby Sjöstad 26 oktober. Ett par artister från varje deltävling går sedan vidare till finalen på Kulturhuset Stadsteatern den 27 november.

Det som 2011 började som en liten tävling för en handfull sångare på Amygdalus dagliga verksamhet i Katarinahuset, har nu vuxit till ett stort kulturevenemang för hela Stockholm och som drar fullt hus på Kulturhuset Stadsteatern.

Tillsammans med Kulturskolan Stockholm har tävlingen kunnat utvecklas ytterligare, då de tävlande har fått möjlighet att uppträda på kulturskolans scener tillsammans med professionella musiker.

Intresset för tävlingen är stort och det ökar ständigt. Under hela året finns resurser tillgängliga hos Amygdalus Café Katarina och inom Kulturskolan Stockholm för alla som vill utveckla sin sångtalang. Vägen fram till finalen kantas av nerver och hårt arbete, men också av mycket sångglädje och entusiasm.

Tre deltävlingar

I år är Stockholms Melodifestival uppdelad i tre deltävlingar som äger rum på Kulturskolan Stockholms scener:

  • 10/10 - Blå Huset, Tenstaplan 8, Tensta
  • 18/10 - Fanfaren, Farstagången 8, Farsta Centrum
  • 26/10 - Lugnets allé 86, Hammarby sjöstad

Tid: 18.00. Pris: 50 kr
(25 kr för barn 6-12 år, fri entré för ledsagare)

Biljetten köps i entrén vid respektive delfinal eller som förköp på Café Katarina, Eastmansvägen 35, telefon: 08-30 22 10.

Antagningsgruppen har tittat på fyra olika områden:

  1. Utstrålning och kommunikation – hur numret framförs och hur artisten når ut till publiken.
  2. Musikalitet - vokalt uttryck och möjlighet till samspel med musiker.
  3. Originalitet och personlig tolkning
  4. Sceniskt helhetsintryck - under deltävlingarna är det en jury som tittar på alla artister. Efter den sista deltävlingen väljer juryn ut vilka som går vidare till finalen.

De artister som går vidare till finalen möter en ny jury som väljer ut årets vinnare. Juryn i finalen arbetar efter samma uttagningskriterier som antagningsgruppen. I finalen uppträder artisterna tillsammans med musiker och kör.

Final på Kulturhuset Stadsteatern

Från deltävlingarna går sedan 10 finalister vidare till finalen på Kulturhuset Stadsteatern den 27/11. Biljetter till finalen av Stockholms Melodifestival bokas via Tickster.

Från Stockholms Melodifestival till Funkisfestivalen

Vinnaren, eller vinnarna, av Stockholms Melodifestival kommer sedan representera Stockholm vid den rikstäckande Funkisfestivalen, (tidigare kallat Funkismello). Tävlingen går av stapeln på Cirkus i Stockholm måndagen den 23 april 2018. Funkisfestivalen arrangeras av föreningen Funkisglädje.

För mer information

Projektledare Anna Josefsson
Amygdalus/Stockholms Melodifestival
0707-105612
anna.josefsson@stockholmsmelodifestival.se

Projektledare Christer Nygren
Kulturskolan Stockholm
08-508 318 38, 07612 318 38
christer.nygren@stockholm.se

www.stockholmsmelodifestival.se

Intervjuer med deltagare i delfinalerna 2017

Vid varje delfinal uppträder cirka tio bidrag. Här följer några intervjuer med en av deltagarna från respektive deltävling. Det går bra att du själv som journalist tar kontakt med personerna nedan om du vill ställa flera frågor eller göra en egen artikel.

En av deltagarna 10 oktober: Nicolas Lara från Högdalen men bor nu Bromma

Tävlar i Blå Huset, Tenstaplan 8, Tensta

Kontaktuppgifter:
nicobarca96@hotmail.com
0700-537997

Vilken låt ska du sjunga och vad är det bästa med din låt?
Jag ska sjunga ”Mama” och jag har skrivit den själv. 
Det bästa med den är att den är på spanska

Hur har du förberett dig inför tävlingen?
Jag har förberett mig genom att öva och göra mitt bästa

Vem är din förebild/idol?
Min förebild och idol är Rågsved rapparna Lokal och Ibbe

Hur tror du att det går för dig i tävlingen? 
Jag tror jag kan gå till finalen

Har du varit med i Stockholms Melodifestival förut? 
Nej det har jag inte

En av deltagarna 18 oktober: Eleonora Kling från Ekerö
Tävlar i Fanfaren, Farstagången 8, Farsta Centrum

Kontaktuppgifter:
072-555 00 98, kling.eleonora@gmail.com

Vilken låt ska du sjunga i tävlingen? 
"Genom eld och vatten". Originalartisten är gruppen Sarek.

Vad är det bästa med din låt?Jag tycker den är bra för den har bra melodi och tempo.

Hur länge och hur har du förberett dig? 
Ett par veckor. Jag har valt ut låten själv och jag gjorde det väldigt noggrant. Jag ville hitta en låt med text på svenska och som det var lite fart i. Förra gången jag var med, för två år sedan, valde jag också en svensk låt. Den var mycket lugnare i tempot och nu tänkte jag att jag kanske har större chans med en mer medryckande låt. Min musiklärare Gunnar på St Eriks Gymnasium hjälpte mig med inspelningen.

Vem är din förebild/idol? 
Ingen direkt, men jag gillar t ex Lisa Ajax, Anton Hagman, Isa, Oscar Zia och Benjamin Ingrosso.

Hur tror du att det går för dig i tävlingen? 
Jag hoppas och tror att det kommer att gå bra! Det skulle vara kul att komma hela vägen till final! Då skulle jag bli jätteglad!

Har du varit med i Stockholms Melodifestival förut? 
Ja, år 2015 med låten "Jag vill inte förklara".

En av deltagarna 26 oktober: Alexander Josephson från Södermalm
Tävlar i Lugnets allé 86, Hammarby sjöstad


Kontaktuppgifter
nattsimba@hotmail.com

Vilken låt ska du sjunga i tävlingen? 
Jag ska sjunga Tusen Bitar / Björn Afzelius.

Vad är det bästa med din låt?
Det bästa med min låt är att det är mycket starka känslor i den och att det handlar om kärlek, ett populärt ämne.

Hur länge och hur har du förberett dig?
När jag gick på kollot 2011 började jag öva på den här sången inför mina kompisar, även publik och lärde in mig texten redan då. Senare nu 2017 har jag börjat öva vidare och att sjunga in mig på sången igen sedan i februari. Hur jag har förberett mig är att sjunga hemma framför min skivhylla samt på Café Katarina vissa tisdagar och då är publiken där dessutom.

Vem är din förebild/idol?
Min idol som enskild artist är Amy Diamond. Hon känns också som en förebild då hon aldrig är nervös på scenen, det stämmer in på mig också. Idoler som en grupp är däremot de gamla Roxette.

Hur tror du att det går för dig i tävlingen? 
Hur det går för mig i tävlingen tror jag nog att jag är tillräckligt bra för att vara med i en delfinal, men inte precis i den riktiga finalen. Det är ju så hemskt mycket som krävs för att gå vidare ända dit numera, men man kan ju aldrig veta.

Har du varit med i Stockholms Melodifestival förut? 
Jag har faktiskt varit med i Stockholms Melodifestival varje år sedan 2012 då jag hörde talas om tävlingen. Den började ju året innan, men då tävlade bara Norrmalms dagliga verksamhet.

Bilder

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum