Stockholms stad

Stockholms stad har miljöbästa fordonsflottan

Dela

För sjunde året i rad placerar sig Stockholms stad på första plats bland Sveriges kommuner när det gäller miljöbilar. Stockholms stad utmärker sig framförallt för sina lätta transport¬bilar där 94 procent av fordonen är fossiloberoende.

Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad
Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad

− Det är såklart fantastiskt roligt att för sjunde året i rad stå som vinnare i denna granskning. Vägtrafiken är fortfarande den sektor som står för mest koldioxidutsläpp i vår stad, och det är en stor utmaning att minska dessa utsläpp och nå våra klimatmål för denna sektor. Att då ständigt utveckla vår egna fordonsflotta är en viktig del i det arbetet”, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Kommunernas och regionernas bilar rankas årligen i Miljöfordon Sveriges och Bisnodes rapport Miljöfordonsdiagnos 2020. Tack vare en långsiktig satsning på elfordon och fossil­oberoende miljöbilar hamnar Stockholm återigen på första plats bland kommunerna.

Fossilbränslefri 2030

Stockholms stad har som mål att vara en fossilbränslefri organisation till år 2030. För att nå dit är strategin att i första hand välja elbilar när fordon köps eller leasas till verksamheten. I stadens egna for­dons­­flotta finns nu 295 personbilar och lätta lastbilar som drivs på el.

Som ett komplement till de egna fordonen använder Stockholms stad sedan några år tillbaka även bilpool. Tack vare avtalet med staden har bilpoolen har utökat sin flotta med 40 elbilar som ska täcka stadens transportbehov. Det är bilar som även är tillgängliga att boka för alla andra medlemmar i poolen.

− Att använda bilpool som en del av vår fordonsflotta är ett sätt att effektivisera användningen så att bilarna inte blir stående i garagen. Färre fordon kan utnyttjas mer och av fler, säger Johan Seuffert som är fleet manager i Stockholms stad. Genom att ställa krav på elbilar när vi upphandlar bilpool vill vi bidra till att fler Stockholmare ska få möjlighet att köra elbil.

Kontakter

Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad,
Tel: 08-508 289 45, e-post: johan.seuffert@stockholm.se

Presskontakt Katarina Luhr, pressekreterare Elisabeth Ekstrand,
Tel: 0761-229 602, e-post: elisabeth.ekstrand@stockholm.se

Bilder

Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad
Johan Seuffert, fleet manager Stockholms stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 28 september-4 oktober22.9.2020 07:51:15 CESTPressmeddelande

Att förebygga våld är en fråga för oss alla. För tredje året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till en antivåldsvecka för att inspirera och öka kunskapen om det förebyggande arbete som pågår året runt. Det blir samtal, workshops och föreläsningar för barn, unga och föräldrar. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum