Stockholms stad

Stockholms stad sluter avtal om Slakthusområdet med Atrium Ljungberg

Dela

Stockholms stad har träffat ett avtal om ett samarbete med Atrium Ljungberg för utvecklingen av Slakthusområdet. Affären bygger på den avsiktsförklaring som presenterades i augusti 2018. Affären innebär att Atrium Ljungberg ska fortsätta utveckla delar av Slakthusområdet genom förvärv, markanvisningar och optioner och tar ansvar för de hyresgäster som behöver evakueras. Totalt är affären värd 3.6 miljarder kronor för staden.

Visionsbild förbindelsehallen. Ill: Niras arkitekter
Visionsbild förbindelsehallen. Ill: Niras arkitekter

Slakthusområdet ingår i Söderstaden som är ett av Stockholms stads större utvecklingsområden. År 2030 ska Söderstaden vara hela Stockholms mötesplats för upplevelser inom mat, kultur och nöjen. Slakthusområdet ska stärkas genom bevarande av kulturhistoria och skapande av ny historia, genom att tillföra ett stort antal bostäder, arbetsplatser, handel, matupplevelser och nya kulturverksamheter.

– Affären innebär ett stort och viktigt steg framåt för staden. Här ges chansen att förverkliga en blandad och levande stadsdel där vi samtidigt tar hjälp av byggaktören för att leda processen framåt från tidigt skede till långt in i framtiden. Avtalet med Atrium Ljungberg skapar förutsättningar för en långsiktig utveckling av Slakthusområdet som förhoppningsvis kan vara trendsättande för hur vi arbetar i fler stadsutvecklingsprojekt, säger Johan Castwall, förvaltningschef på exploateringskontoret.

Stockholms stads samarbete med en stark aktör kring fortsatt utveckling av Slakthusområdet kan snabbare förverkliga visionen om en blandad urban stadsdel där bostäder, handel, kultur och företagande samverkar.

Förvärv, markanvisningar och optioner uppgår totalt till närmare 200 000 kvadratmeter (bruttoarea – BTA), dvs ca 30 % av Slakthusområdet.

Atrium Ljungberg tar genom överenskommelsen över ansvaret för de hyresgäster som berörs av affären och som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska förverkligas.

– Staden har förvaltat Slakthusområdet i över hundra år, men nu börjar en ny historia. Nu kan Stockholmarna se fram emot att få tillträde till de vackra gamla tegelbyggnaderna, som är så karakteristiska för Slakthusområdet, när de får nytt liv i stadsmiljön. Det är mycket glädjande att vi kommit i mål med detta avtal, säger Håkan Falk, tf. fastighetsdirektör i Stockholms stad.

Atrium Ljungberg har under hösten 2018 träffat hyresgäster och påbörjat diskussion om evakuering med de som berörs.

Affären omfattar flera etapper i Slakthusområdet. I kommande etapper kommer staden gå ut till flera byggaktörer. Planerad byggstart är första kvartalet 2021. Hela nya Slakthusområdet beräknas stå klart 2030.

Styrelsen för Atrium Ljungberg godkände affären 25 januari. Affären kräver beslut i exploateringsnämnden (planerat: 14 februari), samt i fastighetsnämnden och S:t Erik Markutvecklings styrelse (planerat: 19 februari). Därefter beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige (planerat: maj). Atrium Ljungbergs tillträde som fastighetsägare är planerat till början av juni 2019.

Information om Slakthusområdet finns på stockholm.se/slakthusomradet

 

Nyckelord

Kontakter

Stockholms stad
Presstelefon stadsledningskontoret, 08-508 29 999,
e-post redaktion@stockholm.se

Johan Castwall, förvaltningschef exploateringskontoret
johan.castwall@stockholm.se, 08-508 271 00

Håkan Falk, tf förvaltningschef fastighetskontoret
hakan.falk@stockholm.se, 08-508 270 01

Atrium Ljungberg
Annica Ånäs, vd
annica.anas@al.se, 070-341 53 37

Bilder

Visionsbild förbindelsehallen. Ill: Niras arkitekter
Visionsbild förbindelsehallen. Ill: Niras arkitekter
Ladda ned bild
Slakthusområdet - strukturplan.
Slakthusområdet - strukturplan.
Ladda ned bild
Håkan Falk, tf förvaltningschef, fastighetskontoret
Håkan Falk, tf förvaltningschef, fastighetskontoret
Ladda ned bild
Johan Castwall, förvaltningschef, exploateringskontoret
Johan Castwall, förvaltningschef, exploateringskontoret
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Imorgon startar årets upplaga av Stockholms Kulturfestival12.8.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Imorgon drar Stockholms Kulturfestival igång. Festivalen pågår mellan 13-17 augusti i Stockholms innerstad och temat för årets kulturfest är rymden. Livesamtal med en astronaut på ISS, svävande planeter och audiovisuella föreställningar är bara några smakprov ur festivalens fullspäckade program där allt är gratis att besöka. Festivalens stjärnsprakande invigning sker imorgon på Gustav Adolfs torg klockan 20.00, med bland annat urpremiär av temaverket Space Station Earth.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum