Stockholms stad

Stockholms stad söker ankarbyggaktör till stort utvecklingsprojekt i Norra Djurgårdsstaden

Dela

Valparaiso är ett större område inom stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden som nu ska markanvisas genom jämförelseförfarande.

Valparaiso sett från havet, i bakgrunden Stockholm City
Valparaiso sett från havet, i bakgrunden Stockholm City

Ankarbyggaktör sökes

Totalt bedöms området innehålla cirka 150 000 kvm ljus BTA. Varav 130 000 kvm kommersiell bebyggelse som motsvarar cirka 5 000 arbetsplatser, men också minst 200 bostäder. Processen syftar till att teckna markanvisningsavtal med en ankarbyggaktör som tillsammans med staden utvecklar området fram till samråd, då övriga byggrätter markanvisas. Ankarbyggaktören garanteras en markanvisning om cirka 50 000 kvm ljus BTA.

Ligger invid hamnen, centralt i Norra Djurgårdsstaden

Valparaiso ligger mitt i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden mellan Gärdet, hamnen och Värtaterminalen. Varje år strömmar miljontals besökare, turister och kryssningsresenärer genom området.

Stadens målsättning är att skapa ett tätt och levande område som binder samman och skapar tydliga stråk till omgivande stadsrum, genom att bygga bort de barriärer som idag finns på platsen. Valparaiso ska bli ett blandat område och kommer bli en del av det framväxande området Värtahamnen, med kontor, kommersiella lokaler, handel, hotell, kultur och bostäder.

Citat David Langseth, projektledare i Norra Djurgårdsstaden

Platsens förutsättningar är komplexa. Läget invid hamnen, Värtabanan och Norra länken kräver nytänkande och en drivkraft att skapa en stadsmiljö som ska vara attraktiv och integrerad med infrastrukturen, där även överbyggda ytor får ett levande innehåll, säger David Langseth projektledare i Norra Djurgårdsstaden.

Det ska bli ett hållbart område

Med utgångspunkt i Norra Djurgårdsstadens hållbarhetsarbete vill staden tillsammans med byggaktören utforska hur vi kan bygga framtidens hållbara stadsmiljö. Med ett stort fokus på innovation, kultur, stadsliv och högklassig arkitektur.

Markanvisningen sker via direktanvisning med jämförelseförfarande och ett fast pris.
Urvalet sker genom referensprojekt och framtagen vision för området.

Tidplan

  • Anbudsförfarandet startar den 3 november och pågår till 11 januari.
  • Utvärdering sker kvartal 1, 2022.
  • Markanvisningsavtal skrivs kvartal 2, 2022
  • Byggstart av infrastruktur kan tidigast ske 2026
  • Byggstart av kontor mm kan tidigast ske 2028.

Om Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Det är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden, som sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i söder.


Som en del av Norra Djurgårdsstaden ska Värtahamnen utvecklas till ett område med kontor, bostäder, handel och service, samordnat med befintlig färje- och kryssningsverksamhet. Värtahamnen bedöms sammantaget kunna inrymma cirka 1 700 bostäder och cirka 20 000 arbetsplatser. Värtahamnen består av Södra Värtan, Valparaiso och Värtapiren.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Valparaiso sett från havet, i bakgrunden Stockholm City
Valparaiso sett från havet, i bakgrunden Stockholm City
Ladda ned bild
Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen
Valparaiso intill Värtahamnen och Värtaterminalen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum