Stockholms stad

Stockholms stad trappar upp arbetet med grönt näringsliv

Dela
Klimatpakten, Stockholms stads forum för samarbete med näringslivet för minskad klimatpåverkan, tar nu nästa kliv för att ge mer plats åt miljöfrågor. Därmed tar en ny och bredare Klimatpakt form och blir Miljö- och klimatpakten.

Klimatpakten har sedan 2007 varit en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan Stockholms stad och näringslivet. Nätverket har i dag 350 medlemmar, med organisationer och företag från hela Stockholmsregionen. Nu är det dags att ta nästa steg och därför stöps Klimatpakten om och får nytt namn: Miljö- och klimatpakten.

Stärkt samarbete med näringslivet

– Jag är väldigt glad att vi nu trappar upp arbetet inom Miljö- och klimatpakten och stärker samarbetet med näringslivet. Stockholms företagare behövs för att vi ska lyckas ställa om till ett hållbart samhälle. Det känns väldigt positivt att vi breddar pakten till att även inkludera miljöfrågor. En välmående natur är avgörande för att klara klimatkrisen, säger miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen.

Öppnar upp för fler frågor

Förändringen innebär att nätverket öppnas upp för fler frågor än klimatfrågan. Miljöfrågan får ett tydligare fokus med till exempel ett fördjupat arbete med plast och kemikalier. Samtidigt är ambitionen att förstärka dialogen med näringslivet genom att göra aktiva arbetsgrupper till nätverkets nav.

– Signalen vi vill sända till näringslivet är att Stockholms stad vill samarbeta med företagen där de största behoven finns och där vi tillsammans kan skapa störst miljö- och klimatnytta, säger stadens miljödirektör Anna Hadenius.

Tre prioriterade områden

Just nu finns det aktiva arbetsgrupper inom tre för staden prioriterade områden: cirkulärt byggande, plast och transporter. Fler kan tillkomma framöver beroende på stadens och näringslivets intressen och behov.

Om Miljö- och klimatpakten

  • Samarbete mellan Stockholms stad och företag samt organisationer verksamma i Stockholmsregionen. Syftet är att staden och näringslivet kraftsamlar för att minska klimat- och miljöpåverkan från oss som lever och verkar i staden.
  • Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan staden, politiken och medlemmarna.
  • Ger alla medlemmar en direkt koppling till den lokala politiken och till stadens förvaltning.
  • Öppen för alla organisationer och företag (med en postadress i Stockholms län) som har viljan att aktivt jobba för minskad klimat- och miljöpåverkan.

Nyckelord

Kontakter

Charlotta Hedvik, projektledare för Miljö- och klimatpakten
Epost: charlotta.hedvik@stockholm.se
Telefon: 08-508 289 41

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum