Stockholms stad

Stockholms stad värd för EuroPride 2018

Dela

För tredje gången är Stockholm värd för EuroPride. Ett gediget program arrangeras i EuroPride Park och EuroPride House. Stockholms stad arrangerar flera aktiviteter på gator och torg, i bibliotek, simbassänger och parker för att manifestera att vi är en stad som präglas av öppenhet, mångfald och respekt. Veckan avslutas med den traditionsenliga paraden och därefter tar Göteborg över värdskapet.

EuroPride 2018 äger rum i Stockholm mellan den 27 juli och den 4 augusti. Staden är en av medfinansiärerna och arbetar sedan många år med att Stockholm ska vara en stad fri från diskriminering.

 – Det är med glädje och kärlek vi välkomnar hela världen till Stockholm. Mångfalden bland stockholmarna är en av de drivkrafter som gör Stockholm till en av världens mest attraktiva städer. Stockholm ska vara en tolerant stad, öppen för alla och fullt ut fri från diskriminering. I Stockholm kan du bli den du vill, göra vad du vill och älska vem du vill. Genom stadens program under EuroPride manifesterar vi för öppenhet och respekt över hela staden, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

One Stockholm

För att fira allas lika rättigheter och värde kan stockholmare och besökare tillsammans skapa en tre meter bred mosaikbild under namnet ”One Stockholm”. Alla som vill kan bidra genom att tagga en instagrambild med #onestockholm. Mosaiken kommer att finnas på följande platser mellan klockan 11.00 och 19.00, för den som vill delta eller följa hur bilden växer fram:

  • Vällingby torg, måndag 30 juli
  • Tensta centrum, tisdag 31 juli
  • Bagarmossens centrum, onsdag 1 augusti
  • Skärholmens centrum, torsdag 2 augusti
  • Norrmalmstorg, fredag 3 augusti

Mosaiken ställs ut på Brunkebergstorg under Stockholms kulturfestival 14–18 augusti. 

Aktiviteter på bibliotek och utomhusbad

Under veckan bjuder flera bibliotek runt om i staden på sagostunder, filmvisning och samtal med fokus på hbtq-frågor, bland annat återkommer de populära sagostunderna ”Drakar och dragqueens”. Läs mer

På sju av stadens utomhusbad kan man simma för allas lika rättigheter och ta årets simborgarmärke som pryds av regnbågsfärgerna. Läs mer

Vigslar

Precis som tidigare år flyttas vigslarna i Stadshuset ut i Stadshusparken för en dag, fredagen den 3 augusti mellan klockan 13.00 och 16.00. De par som vill kommer att pryda stadens digitala tavlor under EuroPride-paraden lördagen den 4 augusti.

Seminarier i PrideHouse

Onsdagen den 1 augusti kl 15.00 arrangerar Stockholms stads kansli för mänskliga rättigheter ett seminarium i PrideHouse: ”Att lära genom att göra – om att öka hbtq- och normkritisk kompetens genom utbildning och konkret utvecklingsarbete i Stockholms stad". Läs mer om seminariet

Fakta

Föreningarna Stockholm Pride och West Pride kommer i juli och augusti 2018 att tillsammans arrangera EuroPride som är Europas största hbtq-arrangemang. EuroPride 2018 äger rum i Stockholm den 27 juli till den 4 augusti, därefter tar Göteborg vid från den 14 till den 19 augusti.

Stockholms stad har gett föreningen Stockholm Pride ett stöd om 3 miljoner kronor via Stockholm Business Region AB.

Har du frågor eller vill närvara vid någon aktivitet, kontakta Stockholms stads pressansvarig på 08 508 29 999.

Presskontakt för Karin Wanngård: 076-122 92 35.

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum