Stockholms stad

Stockholms stads och Polisregion Stockholm utvecklar samarbetet inför sommaren

Dela
Polisen och Stockholms stad jobbar långsiktigt och målmedvetet i nära samverkan för att förebygga brott och öka tryggheten runt om i staden. På tisdagen träffade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr regionpolischefen Mats Löfving för att tala om vikten av att det intensifierade samarbetet fortsätter att utvecklas.

Efter en relativt lugn vår ökade antalet skjutningar under maj månad i Polisregion Stockholm. Många stockholmare har blivit vittnen till händelserna och den grova organiserade brottsligheten blir allt mer hänsynslös.

Stockholms stad och Polisen arbetar intensivt för att komma åt det dödliga gängvåldet. Sedan 2019 finns en omfattande samverkansöverenskommelse för att öka tryggheten och stoppa nyrekryteringen av unga till kriminalitet. Gemensam ledning och organisation har nu byggts upp på både strategisk och operativ nivå. 2025 ska otryggheten vara halverad och inget områdeska klassas som särskilt utsatt.

– Stockholmarna ska känna att vi har ett väl fungerande samarbete med Polisregion Stockholm. Både staden och polisregionen är överens om att förstärka arbetet mot den organiserade gängkriminaliteten. Det är också angeläget att vi nu tar tillfället i akt i det fönster vi har när så många ledande aktörer är frihetsberövade. Vårt samarbete kommer att intensifieras för att öka tryggheten för stockholmarna både på kort och längre sikt, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Vi har haft framgång med vårt offensiva arbete mot gängen och flera ledande aktörer står inför rätta. Nu har vi chansen att växla upp och utveckla den brottsförebyggande verksamheten. Staden och kommunerna är centrala aktörer och kan inom sina verksamheter, t.ex. inom skola, socialtjänst och stadsplanering, bidra med viktiga insatser för att motverka brottslighet. Unga måste hindras att dras in i kriminalitet, och de som vill lämna kriminalitet ska ha en möjlighet att göra det. Tillsammans kan vi ta nästa steg mot en tryggare framtid för barn, unga och andra särskilt utsatta brottsoffer, säger regionpolischef Mats Löfving.

Det övergripande målet med samverkansöverenskommelsen är att stockholmarnas trygghet ska öka och att den faktiska brottsligheten ska minska. Överenskommelsen ska skapa förutsättningar och mandat för att stärka det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet både centralt och lokalt. Arbetet utgår från berörda parters ansvarsområde, organisation och gällande lagstiftning. Stadens och polisens arbete stäms kontinuerligt av med berörda parter, utvecklas och intensifieras med utgångspunkt i lokala lägesbilder, trygghetsmätningar, andra statistiska underlag och orsaksanalyser.

Vid mötet har också diskuterats andra frågor, t.ex. hur boende på vissa platser runt om i staden upplever att ordningsstörningar ökar i form av öppen droghandel, illegala boplatser eller bilar som spelar hög musik påverkar deras livskvalitet och trygghet på ett påtagligt negativt sätt. 

– Vi ser allvarligt på de ordningsstörningar, tex hög musik nattetid, street race och öppen droghandel, som pågår. Staden intensifierar samarbetet med polis och övriga aktörer för att öka tryggheten både på kort och lång sikt. Det kan innebära åtgärder som trafikhinder mot snabbkörande bilar, att polisen ökar sin närvaro på plats och bötfäller de som spelar hög musik nattetid och att staden utökar både väktare och ordningsvakter, fortsätter Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Presskontakter:

Hos finansborgarrådet: Erik Engstrand, 076-122 91 40
Hos regionpolischefen: Miriam Abu Eid, 073-097 39 71

Bilder

Anna König Jerlmyr
Anna König Jerlmyr
Ladda ned bild
Mats Löfving
Mats Löfving
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Gemensamt krafttag mot sexköp15.4.2024 09:10:50 CEST | Pressmeddelande

I Stockholms län bor drygt 95 000 män som någon gång har köpt sex och därmed också begått brott. Det visar siffror från forskningsrapporter och myndigheters undersökningar, vilka pekar på att ungefär var tionde man någon gång köpt sex. Samverkansplattformen Operation Kvinnofrid, där bland annat Stockholms stad medverkar, arbetar för att motverka denna brottslighet som främst drabbar kvinnor och flickor, men också män och pojkar samt icke-binära.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye