Stockholms stad

Stockholms stads OS-utredning presenterad

Dela

Stockholm har bra förutsättningar att hålla ett modernt kombinerat Vinter OS och Paralympics i Stockholm 2026 i linje med stadens program för evenemang och hållbarhetsambitioner. Det visar den utredning som staden har gjort.

Utredningen presenterades under fredagen av Karin Wanngård (s) finansborgarråd och Emilia Bjuggren (s) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd tillsammans med Jesper Ackinger, ansvarig för utredningen på stadsledningskontoret.

En av slutsatserna i utredningen är att den olympiska rörelsens nya strategi, Olympic Agenda 2020, stämmer väl överens med Stockholms ambitioner om social, ekonomisk, miljömässig och demokratisk hållbarhet. Olympic Agenda 2020 innebär också ett ökat stöd från IOK, både i ansökningsprocessen och i genomförandet.

– Utredningen visar att Stockholm, tillsammans med de medarrangerande kommunerna, har en god möjlighet att skapa ett framåtblickande olympiska vinterspel, där fokus ligger på att förena ett sport- och publikevenemang av yppersta klass med ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Det säger Karin Wanngård (s) finansborgarråd i Stockholms stad.

– Vi har god kapacitet gällande infrastruktur och moderna anläggningar för vintersport. De investeringar som krävs gäller sporter där det finns en efterfrågan och stort motionsintresse som skridskohall och anläggning för längdskidåkning. Ett Paralympics ger dessutom möjligheter att stärka tillgängligheten i stadens idrottsanläggningar. Det skulle göra investeringarna till en naturlig del i en långsiktig idrotts- och folkhälsostrategi, säger Emilia Bjuggren (s) arbetsmarknads- och idrottsborgarråd.

För mer information, vänligen kontakta:

För att nå finansborgarråd Karin Wanngård (S) eller arbetsmarknads- och idrottsborgarråd Emilia Bjuggren, kontakta kommunikationschefen för finansroteln:
Ömer Oguz, Tel: 076-122 92 34,
omer.oguz@stockholm.se

För att nå Jesper Ackinger Enheten för utredning av eventuellt vinter-OS och Paralympics 2026 kontakta:
Maria Molander, kommunikatör, Tel: 08 508 319 14, 
maria.molander@stockholm.se

Läs mer om stadens utredning på stockholm.se/vinterspelen2026.

Korta fakta om utredningen om Stockholms möjligheter att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026

 • Olympic Agenda 2020 innebär mer fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt ökat stöd från IOK till värdstaden.
 • Vinter OS pågår i 14 dagar under preliminärt februari 2026 och består av cirka 100 discipliner
 • Paralympics pågår under 10 dagar i preliminärt mars 2026 och består av 20 discipliner i sju sporter.
 • Genomförandebudgeten omsluter cirka 13,6 miljarder kronor, varav Internationella Olympiska Kommittén bidrar med 6,7 miljarder kronor.
 • Förslaget bygger på att två tredjedelar är befintliga anläggningar och att Stockholms stad investerar ca 2,5 miljarder kronor i nya idrottsanläggningar.
 • De nya anläggningar som byggs beräknas ha ett stort efterbruksvärde för regionens invånare: Hammarbybacken, Flottsbro, Gubbängen och Tullinge.
 • Förslaget bygger på att cirka 80 procent av tävlingarna genomförs i Stockholm, Botkyrka och Huddinge samt att samtliga alpina grenar med en fallhöjd på 110 meter eller mer genomförs i Åre och att tävlingarna i backhoppning och nordisk kombination genomförs i Falun.
 • Friends Arena föreslås för invigning och avslutning.
 • Stadion för Aerials och Big air.
 • Stockholm Live (Ericsson Globe, Tele2) för ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey (paralympics).
 • Hammarbybacken föreslås för halfpipebob, rodel, skeleton, parallellslalom och nationstävling.
 • Årstafältet föreslås som OS-by.
 • Gubbängens IP för Speedskating, curling och rullstolscurling (paralympics).
 • Flottsbro föreslås för Puckelpist.
 • Hamra eller Rudan föreslås för längdskidor och skidskytte samt längdskidor och skidskytte för paralympics.
 • 2 miljarder tv-tittare från 160 länder beräknas titta på OS.

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum