Stockholms stad

Stockholms stadsbibliotek bjuder in till poesimässa

Dela

Stockholms stadsbibliotek återupptar traditionen med poesimässa i Stockholm. Mässan kommer i år att äga rum i och utanför Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm den 10-12 september 2021.

Poesimässa. Layout: Mindy Korpelin Lindqvist
Poesimässa. Layout: Mindy Korpelin Lindqvist

–Äntligen är det dags igen! Vi är väldigt glada att kunna presentera en poesimässa i september 2021, efter ett år med många inställda program. På poesimässan kan stockholmare upptäcka eller återknyta kontakten med poesin, och med varandra, säger Rebecca Medici, poesimässans producent.

Mässan invigs på fredag kväll den 10 september. Lördag 11 september är den stora utställardagen med program, förlagens bokbord och försäljning. Hittills är ett 30-tal förlag inbokade och många poeter kommer delta med uppläsningar. Poesifesten avslutas på söndagen med program för barn och ungdomar.

–Tranströmerbiblioteket utgör en viktig arena för poesin och det känns fantastiskt att årets poesimässa tar plats just här. Den nya scenen på vuxenavdelningen, där det är högt i tak både i bildlig och bokstavlig bemärkelse, ger en fin och värdig inramning åt poesin. Under helgen kommer stockholmarna få ta del av denna kulturupplevelse på ett sätt som varit efterlängtat för många under den senaste tiden, säger kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).

Var människa en halvöppen dörr
som leder till ett rum för alla.
Den oändliga marken under oss.
Vattnet lyser mellan träden.
Insjön är ett fönster mot jorden.

Utdrag ur dikten Den halvfärdiga himlen av Tomas Tranströmer ur samlingen med samma namn.

–Under det här året tänker jag att poesin säkert har kunnat vara en tröst för många: den har verkligen den förmågan. Många har haft mer tid än vanligt att lägga på läsning, och förhoppningsvis har poesin då kunnat finnas där för dem. Men på samma sätt som vi saknat att inte kunna träffa varandra och samtala om vår läsning, så har vi också fått leva utan en av de viktigaste delarna med poesin: att höra den läsas högt. En stor del av poesins själ ligger i uppläsningen: rösten, språket, stämningen som uppstår. Vi är därför så glada att under poesimässan i september återigen kunna erbjuda närheten till poesins innersta väsen, och till dess samlade bredd, säger Alice Thorburn, en av grundarna till poesimässan och bibliotekarie vid Stadsbiblioteket.

Boka redan nu in andra helgen i september, en härlig helg i poesins tecken. Det fullständiga programmet släpps vecka 30, https://biblioteket.stockholm.se/kalender/poesimassa

Kontakt:

Alice Thorburn, Bibliotekarie, Stadsbiblioteket
Telefon: 076 123 10 70
E-post: alice.thorburn@stockholm.se

Rebecca Medici, producent Tranströmerbiblioteket
Telefon: 076 123 05 17
E-post: rebecca.medici@stockholm.se

 

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Poesimässa. Layout: Mindy Korpelin Lindqvist
Poesimässa. Layout: Mindy Korpelin Lindqvist
Ladda ned bild
Tranströmerbiblioteket.Foto:SSB
Tranströmerbiblioteket.Foto:SSB
Ladda ned bild
Tranströmerbiblioteket. Foto: SSB
Tranströmerbiblioteket. Foto: SSB
Ladda ned bild
Tranströmerbiblioteket. Foto: SSB
Tranströmerbiblioteket. Foto: SSB
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum