Stockholms stad

Stockholms ungdomssymfoniorkester viktig plantskola för musiker – verksamheten fortsätter

Dela

Stockholms ungdomssymfoniorkester, SUSO, är sedan många år och av tradition en kommunöverskridande verksamhet. Kulturförvaltningen i Stockholms stad vill att den ska kunna fortsätta utvecklas. Men då behövs en korrigering av en snedvriden finansieringsmodell.

– SUSO är en viktig plantskola för musiker och vi är oerhört stolta över verksamheten. Vi vill genom ökad dialog med övriga kommuner och intressenter gällande finansiering ge förutsättningar för SUSO att fortsätta utvecklas. En översyn av finansieringsmodellen för SUSO är nödvändig då det i grund och botten handlar om ett systemfel, menar Jelena Veljkovic, Avdelningschef Kulturskolan i Stockholm.

Barn och unga från hela Stockholms län är välkomna att delta i SUSO till samma låga avgift. Kulturskolan Stockholm inte bara samordnar utan finansierar även verksamheten. Detta trots att en majoritet av de ungdomar som deltar i SUSO faktiskt är bosatta utanför Stockholms kommun. Det innebär att SUSO är en viktig länsövergripande angelägenhet. Det förs därför en dialog sedan en tid tillbaka med Kulturförvaltningen Region Stockholm gällande talangutveckling, där frågan om SUSO även har lyfts in.

– Med anledning av den artikel som publicerades i Dagens Nyheter 2019-09-05 med rubriken ”Hotad ungdomsorkester kämpar för sin existens” vill vi göra ett viktigt förtydligande: Kulturskolan i Stockholms stad har inga som helst planer på att lägga ner SUSO. Vi avsätter fortsatt en budget som räcker för att bedriva SUSO.

Som ansvarig tjänsteman för Kulturskolan Stockholm har jag ett ansvar att säkerställa ett kvalitativt utbud inom ramen för vårt uppdrag och vår budget. De resurser vi har ska ge mesta möjliga värde för våra invånare. Det innebär att vi som tjänstemän ständigt måste jobba med verksamhetsutveckling och kostnadseffektivisering. Det gäller även SUSO säger Jelena Veljkovic:

Min bedömning är att om SUSO ska kunna växa och utvecklas på det positiva sätt vi vill är det nödvändigt att fler fortsättningsvis tar ett finansiellt ansvar.

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta:

Eva Camél Fuglseth
T.f Kommunikationschef

Kulturförvaltningen
Kommunikationsstaben

Telefon: 08-508 31 941, 076 123 19 41
E-post: eva.camel.fuglseth@extern.stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturskolan har ett stort och viktigt uppdrag där barn och unga lär och utvecklas med kultur. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser och aktiviteter för alla stockholmare mellan 6 och 22 år. Kulturskolan är en kommunal verksamhet och Stockholms stads mål är att nå ut till så många barn och unga som möjligt inom alla Stockholms stadsdelar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum