Familjebostäder

Stockholmshusen utvecklas för 60-70-talsmiljöer

Dela

Nu utvecklas Stockholmshusen. Gestaltningsprogrammet uppdateras för att också passa in i mer moderna stadsmiljöer. Stockholms bostadsarkitektur från 60- och 70-talen har stått som inspiration avseen­de färgsättning, materialval, geometrier och detaljutformning.

Stockholmshusen i en moderna stadsmiljö från den reviderade gestaltningsprogrammet.
Stockholmshusen i en moderna stadsmiljö från den reviderade gestaltningsprogrammet.

- En ny gestaltning är ett viktigt steg för att kunna bygga Stockholmshus i fler områden. Nu utvecklas husen så att de även passar in i 60- och 70-talsområden, vilket gör att jag ser stora möjligheter även i ytterstaden. Detta skapar möjlighet för fler projekt, och är en del av hur vi nu vidareutvecklar Stockholmshusen, säger Dennis Wedin, fastighets- och bostadsborgarråd.

En mer modern gestaltning

Ytterstadens bebyggelsestruktur skiljer sig från närförorterna avseende stadsrum och stadsbild. När Stockholmshusen etableras i ytterstaden behöver gestaltningen anpassas så att husen passar in väl även i dessa miljöer. Detta görs genom alternativ utformning av fasader, takfötter, balkongräcken och materialval.

- Vi behåller Stockholmshusens karaktär; fönsteromfattningar, de träklädda entréerna, den konstnärliga utformningen och den grundläggande utformningen som hittills bidragit till fina hus och miljöer, säger Bengt Rehn, projektkoordinatör för Stockholmshusen.

3300 nya hyresrätter

Stockholmshusen är ett initiativ för att bygga tusentals nya hyresrätter runt om i Stockholm. Totalt produceras och planeras för 3300 nya hyresrätter. 436 lägenheter i Stockholmshus är redan inflyttade.

Stockholmshusen kännetecknas av ett gemensamt gestaltningsprogram som underlättar för planering och produktion. Det har en nära koppling till Stockholms byggnadstradition för att husen ska smälta in i omgivningen när staden förtätas.

- När Stockholm bygger nytt ska det vara vackert och smälta väl in i omgivningen. Jag var från början skeptisk till Stockholmshusens gestaltning, innan detaljerna bearbetats. Jag hade fel och gläds nu åt gestaltningen och möjligheten att bygga hus i bra kvalitet i fler områden, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

Gestaltningsprogrammet är framtaget av Stockholmshusens konceptarkitekter DinellJohansson, Per Kallstenius och Bibbi Leine Landskapslaget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stockholmshusen i en moderna stadsmiljö från den reviderade gestaltningsprogrammet.
Stockholmshusen i en moderna stadsmiljö från den reviderade gestaltningsprogrammet.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm. Just nu bygger vi mer än på 40 år. Vi tar klivet in i framtiden med bostäder som är energisnåla och uppkopplade. Vi förbättrar möjligheterna att leva utan bil – med bilpooler och bra service för cyklar. Vi lägger mer tid på utemiljöer, portar och källare för att det ska vara tryggt överallt. Vi bygger inte bara hus. Vi bygger hem – för dagens och morgondagens stockholmare.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

Familjebostäder bygger 126 lägenheter i Älvsjöstaden med flera mobilitetsåtgärder12.7.2021 08:44:14 CEST | Pressmeddelande

I augusti startar bygget av 126 hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 i Älvsjöstaden. Första inflyttning beräknas ske under 2023. Älvsjöstaden är Familjebostäders största stadsutvecklingsområde i Älvsjö om sammanlagt cirka 1 500 bostäder i flera etapper. Här omvandlas tidigare fabriks- och industrimark till stadskvarter nära grönområden och pendeltåg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum