Stockholms stad

Stockholmsregionens öppna data-initiativ vann Guldlänken 2019

Dela

Det blev Stockholmskommunernas gemensamma öppna data-initiativ ÖDIS som tog hem det prestigefyllda digitaliseringspriset Guldlänken.

Bakom priset står Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Vinnova och Regeringskansliet.

Guldlänken delades ut på tisdagskvällen av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman under SKL:s konferens Offentliga Rummet i Västerås.

– Priset är ett erkännande till alla kommuner i Stockholmsregionen som deltar i arbetet med att ta fram gemensamma öppna data. Senare i år öppnar vi vår nya regionala öppna data-portal och släpper de första gemensamma dataseten, säger Beatrice Sablone, som tillsammans med Agust Wadström är projektledare för ÖDIS-initiativet.

ÖDIS drivs gemensamt av Stockholms stad och Storsthlm med 26 medlemskommuner. Projektet finansieras även av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Syftet med ÖDIS är att skapa nya möjligheter till tillväxt och innovation för små och medelstora företag genom att tillhandahålla regionalt täckande öppen data via standardiserade API:er. Prioriteringarna av vilka nya öppna data som ska tillhandahållas sker utifrån användarna av öppna data och deras behov.

Mats Gerdau, förbundsordförande i Storsthlm:

– Vi är oerhört stolta över utmärkelsen som inte hade varit möjlig utan en bred förankring över kommungränserna i länet. Förutom att öppna data gynnar både näringslivet och innovationer så är projektet även en katalysator för att skapa ordning och reda bland kommunernas datamängder.

Stockholms stads IT-direktör Johanna Engman:

– ÖDIS är ett unikt regionalt samverkansprojekt och det är väldigt roligt att initiativet belönas med Guldlänken. ÖDIS-samarbetet kommer att bidra till ett ökat utbud av öppna data som kommer att leda till att kommuner och företag i regionen kan skapa nya och bättre tjänster till våra invånare.

Ur juryns prismotivering:

“Projektet ÖDIS är ett gott exempel på hur vi kan utveckla en smartare välfärd, som innefattar nya arbetssätt och beteenden med stöd av ny teknik. ÖDIS har med hjälp av digitaliseringens möjligheter och med ett arbetssätt som utgår från efterfrågan och behov öppnat upp offentlig data.”

Mer om ÖDIS

SKL:s pressmeddelande om Guldlänken-priset

 

Presskontakter:

Stockholms stad

Tomas Zirn

076-12 29 821

tomas.zirn@stockholm.se

Storsthlm

Helen Ala-Kojola

Kommunikationschef

073-917 94 04

helen.ala-kojola@storsthlm.se

Nyckelord

Kontakter

Stockholms stad
Tomas Zirn
076-12 29 821
tomas.zirn@stockholm.se

Storsthlm
Helen Ala-Kojola
Kommunikationschef
073-917 94 04
helen.ala-kojola@storsthlm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum