Svenska kyrkan

Stöd till konfliktdrabbade i Kongo

Dela

Över 2,4 miljoner människor, varav hälften barn, är direkt drabbade av det pågående våldet och konflikterna i Demokratiska republiken Kongo. Behovet av humanitärt bistånd är akut. Svenska kyrkans internationella arbete stöder nu insatser för ca 50 000 personer av de värst drabbade.

Kasai-provinserna i Demokratiska republiken Kongo upplever en av de allvarligaste kriserna i sin historia och befinner sig i en komplex nödsituation. Våldsamma etniska konflikter har orsakat en aldrig tidigare skådad massiv befolkningsförskjutning inom och utanför de fem provinserna i området Great Kasai. Sommaren 2017 rapporterades att 1,4 miljoner människor hade tvingats fly från sina hem på grund av våldet.

Enligt rapporter från bl a UNICEF är nu 2,4 miljoner människor, varav hälften barn, direkt drabbade och har behov av humanitärt bistånd. Nästan alla samhällssektorer är påverkade och kräver omfattande akut- och återhämtningsinsatser. Barn, gravida och ammande kvinnor har alarmerande undernäringsnivåer och de som flytt från sina hem har stora grundläggande behov för att klara sin överlevnad.

Stöd till 50 000 personer
Insatserna för de drabbade omfattar totalt ca 50 000 personer, varav 4.115 barn som drabbats av svår undernäring, samt 495 ammande mödrar och gravida kvinnor.

Svenska kyrkans stöd går till:

  • Tält och andra förnödenheter till personer vars hus har bränts ner, eller som tvingats fly undan konflikterna.
  • Livsmedel, vatten, sanitet och hygien.
  • Utbildning och psykosocialt stöd till övergivna och föräldralösa barn. Många ä traumatiserade efter att ha sett sina föräldrar bli dödade elelr själva blivit rekryterade av beväpnade gruper.
  • Försörjningsåtgärder.
  • Arbete för fredlig samexistens i konfliktdrabbade områden.

Insatserna görs inom ramen för ACT-alliansen och uppgår till sammanlagt 3,1 miljoner kronor, till största delen SIDA-medel.

Psykosocialt arbete
Svenska kyrkan har inom ACT-alliansen särskild kompetens i psykosocialt arbete, dvs att bemöta och stödja människor i katastrofsituationer. Först av allt måste de drabbade få stöd i form av mat, rent vatten, sanitet och tak över huvudet. Stödet måste också ges på ett sätt som stärker människors livsmod och inte får dem att känna sig hjälplösa. Den risken är stor i en situation när de redan känner sig oroliga och förvirrade. Läs mer om det psykosociala arbetet i katastrofsituationer

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, internationellt arbete (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

018-16 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Svenska kyrkans internationella arbete är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 140 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum