Transportföretagen

Stöden till bussarna behöver ses över i samband med nya restriktioner

Dela

I dag har regeringen meddelat att antalet resenärer ska begränsas från den 14 februari på långfärdsbussar och långväga kollektivtrafik för att minska smittspridningen. Då behöver stöden till bussarna ses över – framförallt vill Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen se ett riktat stöd för avställda bussar.

De bussar som körs i långväga busstrafik får idag inte alls stöd av de stödåtgärder regeringen gett den allmänna kollektivtrafiken, genom stöd till landets regioner och kommuner.  Dessa företag kämpar nu för sin överlevnad i coronakrisens spår.

Regeringens förslag om att minska antalet resenärer på långfärdsbussar kommer att gå ut på remiss för att träda i kraft den 14 februari och kommer att pågå till den 31 maj.

”Bussarna utgör en viktig del av vår transportinfrastruktur och är en stor del i besöksnäringen. Vi föreslår ett riktat stöd för avställda bussar, vilket skulle stötta bussföretag som drabbats hårt av krisen. Om dessa företag som vanligtvis kör express- och turistbussar inte får ytterligare stöd finns en risk att samhället förlorar denna transportkapacitet, vilket längre fram blir negativt för exempelvis föreningsliv och besöksnäringen över hela landet”, säger Marcus Dahlsten vd Sveriges Bussföretag ett förbund inom Transportföretagen.

Förslaget bygger på att bussföretagen blir berättigade till ett riktat stöd på 1 050 kronor per dag som en buss är avställd, förutsatt att det är rätt typ av buss, att den går i yrkesmässig trafik och är avställd minst en vecka.

”Bussbranschen är hårt drabbad sedan coronapandemin bröt ut. Eftersom bussarna utgör en viktig del av vår transportinfrastruktur behövs tillräckliga och rätt riktade stöd för att  kunna övervintra”, avslutar Marcus Dahlsten.

Bussarna behövs för ett fungerande transportnät även på landsbygden. När exempelvis tågtrafik tillfälligt behöver ersättas eller region- och lokaltrafiken behöver förstärkas anlitas dessa företag.

Många av bussföretagen har redan vidtagit åtgärder i form av att själva minska antalet platser ombord och vidtagit flera andra åtgärder för att minska smittspridningen.

Kontakter

Bilder

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Sveriges Bussföretag är ett förbund inom Transportföretagen. Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Vi har 9 200 anslutna medlemsföretag med 204 700 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Pengar att hämta i upphandlingar för sargad svensk kollektivtrafik2.6.2021 07:28:04 CEST | Pressmeddelande

Coronapandemin har inneburit att den svenska kollektivtrafiken tappat miljarder i intäkter och att flera planerade upphandlingar av busstrafik för 2020 skjutits fram. Samtidigt visar Sveriges Bussföretags årliga genomgång av genomförda upphandlingar av linjelagd busstrafik att det finns pengar att hämta för landets regioner genom att följa branschrekommendationer för bland annat fordon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum