Statens veterinärmedicinska anstalt

Stoppa kvarkan – hästsverige samlas för att få bukt med smittan

Dela
Under 2021 drabbades 48 svenska hästanläggningar av kvarka med stor påverkan på verksamhet och ekonomi. Flera organisationer i Sverige och andra länder samarbetar i kampanjen Stoppa kvarkan den 2 till 8 maj. Fokus för kampanjen är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
Häst med kvarka som framskridit till en böld under hakan. Foto: Jeanette Flensburg
Häst med kvarka som framskridit till en böld under hakan. Foto: Jeanette Flensburg

Kvarka är en smittsam luftvägssjukdom hos hästar som kan leda till allvarliga komplikationer och i sällsynta fall till dödsfall. Kvarka orsakar stora ekonomiska förluster när hästanläggningar behöver hålla stängt under långa tider på grund av smitta. Därför är det viktigt att allt görs för att begränsa smittspridningen. Goda rutiner och vaccin är verktygen.

Tempa hästen

Ett tema i kampanjen är ”Lär känna din hästs normaltemperatur” där hästägare uppmanas att tempa sin häst under några dagar. När avvikelse från det normala upptäcks och åtgärder sätts in snabbt kan stora utbrott stoppas. Under kampanjen kan hästägare rapportera i en ”app” för medborgarforskning om hästars normaltemperatur och delta i en utlottning.

– Många tar bara tempen på hästen när den är sjuk men vi vet att det är en viktig indikator för hur hästen mår. En förhöjd kroppstemperatur kan vara det första som upptäcks när den drabbats av en smittsam sjukdom som till exempel kvarka. Ett mål med kampanjen är att göra det normalt att tempa hästen. Det första steget är att lära känna sin hästs normaltemperatur som varierar något mellan individer, säger Linda Perttula som är veterinär på SVA och specialist i hästsjukdomar.

Hästisolering

Ett annat tema i kampanjen är utrymmen för isolering och karantän av nya eller sjuka hästar. Trots att Sverige kommit långt i smittskyddstänk är det fortfarande många stall som saknar plats och rutiner för isolering. Gittan Gröndahl är tillförordnad statsveterinär på SVA och berättar mer.

– I de flesta fall är det en ny häst som tar med sig kvarkan. Genom att hålla nya hästar isolerade i tre veckor kan olika smittor stoppas från att nå de andra hästarna. Vi uppmanar hästfolket att berätta om sina isoleringslösningar och visa bilder i aktiviteten ”Vår hästisolering” på HästSveriges facebooksida. På många anläggningar saknas ännu någon bra isoleringsmöjlighet och vi vill putta på den bollen för alla hästars skull. Tanken är att ”Vår hästisolering” ska inspirera alla att lösa den viktiga åtgärden att kunna isolera en ny häst eller en häst som blir sjuk, säger Gittan Gröndahl.

Webbinarium om kvarka

Förutom aktiviteter ovan på sociala medier i HästSveriges regi planerar SVA ett öppet digitalt webbinarium om kvarka. I fokus står sjukdomen, smittspridning och vad stall- och hästägare kan göra för att minska risken för smitta, inklusive vaccination. Webbinariet ”Kvarka kommer ofta från ny häst” kommer hållas onsdagen den 4 maj klockan 19. Inbjudan kommer finnas på SVA:s webbsida och på SVA:s sociala medier.

Information om vad som händer under kampanjveckan 2–8 maj och länk till webbinariet kommer att finnas på kampanjsidan www.sva.se/stoppakvarkan . Kampanjen startade ursprungligen i England, Strangles Awareness Week (SAW), av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary, och stöds idag av organisationer i flera länder. I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången, Östersundstravet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Häst med kvarka som framskridit till en böld under hakan. Foto: Jeanette Flensburg
Häst med kvarka som framskridit till en böld under hakan. Foto: Jeanette Flensburg
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye