Uppror Ideell Förening

Stoppa slöseriet!

Dela

Gång på gång tas beslut av våra lokala politiker som orsakar stora utgifter. Dessa beslut tas allt som oftast utan en verklighetsförankring och undantagslöst utan att fråga kommunens invånare först. Borde inte beslut som kostar 100-tals miljoner först godkännas av en lokal folkomröstning?

Det är vi skattebetalare som står för de lokala Örebropolitikernas slöseri. Vilka slöserier kanske ni tänker ni då? Egentligen börjar de bli så många att man knappt vet var man ska börja. Men för att nämna några: ett konstverk som placerades på Vivallas nyrenoverade kulle för 660 000 svenska skattekronor, ett kulturkvarter för 400 miljoner och man har precis röstat igenom BRT-bussar (Bus Rapid Transit) för första etappen för 250 miljoner. I och för sig så får man hälften i stöd från staten. Men även om det inte är Örebroarnas pengar så är det skattemedel. Hela Sverige ska vara med och bekosta bussfesten i Örebro. Den totala slutsumman för dessa bussar sägs hamna på någonstans mellan 530 - 730 miljoner. I NA debatt den 19 februari 2019 skriver de som styr, som de själva så ödmjukt beskriver sig, i Region Örebro och Örebro kommun att de är positiva till BRT-bussar för det sparar tid och är bättre för miljön. Det är givetvis halvsanningar som är till för att dölja ett tvångsmässigt slöseri.

Den sparade tiden är för de resenärer mellan Brickebacken och Tegnérlunden i etapp 1. Alla de som fortfarande behöver eller vill åka bil kommer istället att tappa en massa tid fast i långa köer på grund av att det bara kommer att finnas ett körfält där bussarna kommer att gå. Köerna kommer att orsaka mer utsläpp i trafiken och den “miljövinsten” BRT-bussarna potentiellt skulle ge kommer antagligen snabbt att ätas upp. Enligt Region Örebro och  Örebro kommuns egna underlag där de har kollat på korsningen vid Österplan mellan klockan 16 - 17. Där ligger den totala reseförbrukningen för personbilar enligt studien på 3,3 timmar med befintlig infrastruktur och med den nya infrastrukturen med BRT-bussarna kommern den att ligga på 6,1 timmar. Det är en ökning med 84 %! Samtidigt är bussarnas totala restid samma tid 7,5 timmar enligt nuvarande infrastruktur. Med den nya infrastrukturen räknas som nämnt ovan personbil på 6,1 timmar, BRT-bussar 2,6 timmar och regionbussar 1,2 timmar. Total restidsförbrukning nuvarande infrastruktur är det 10,8 timmar och med den nya infrastrukturen 9,9 timmar. Alltså en total minskning med lite drygt 8,3 % och man väljer här att lyfta fram att “Fördröjningen per resenär minskar från 27,4 sekunder till 24,9 sekunder oavsett färdsätt”. Jo, allt går att bevisa med statistik men utan att analysera nämnvärt så förstår man också att bilköerna kommer att vara 84 % längre. 

Detta är bara ett bevis på att man kan använda studier lite hur man vill beroende på vilket syfte man har och vad man vill komma fram till. Här blir det tydligt vad syftet är. Man har fått en idé och den tänker man driva igenom. Alla som säger emot är mindre vetande. Har man för ens en sekund funderat över vad majoriteten av Örebroarna tycker? Ni vet de som faktiskt bor och lever i denna stad som BRT-bussarna är tänkt att gå. Vi har läst många trådar på sociala medier som handlar just om dessa BRT-bussar och det är en stor majoritet som tycker att detta är ett slöseri med pengar och helt uppåt väggarna. För helt ärligt, vem kommer att gynnas av dessa bussar när alla etapper är klara för närmare 730 miljoner? Studenterna som bor i Vivalla? De i Brickebacken som väldigt gärna vill shoppa loss i Vivallas handelsområde? För inte gynnar det de som får sina linjer indragna, inte heller de som bor i glesbygden där bussarna går alltmer sällan och inte heller de som fått ökat biljettpris och kortare tid att använda sin färdbiljett. Så vi undrar verkligen på riktigt, vem gynnar denna satsning? Och är vi verkligen säkra på att det är det här Örebroarna vill?

Jennie Allarud, styrelseledamot i föreningen Uppror

Linda Rang Alkic, ordförande i länsavdelningen för föreningen Uppror Örebro

Kontakter

Om

Uppror Ideell Förening
Uppror Ideell Förening
Medborgarvägen 17
29395 Vilshult

+46767041424http://www.bransleupproret.se

Föreningen Uppror skapades ur folkrörelsen Bensinupproret 2.0 som kräver sänkt skatt på drivmedel. Den ideella föreningen startades för att få ett verktyg för att kunna gå vidare i vårt opinionsarbete och här är vi nu. 

Följ Uppror Ideell Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppror Ideell Förening