Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Stoppa stängningen av psykiatriavdelningar i sommar

Dela

Under sommaren stänger Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) flera slutenvårdsavdelningar inom psykiatrin. – Vänsterpartiet vill att alla i behov av psykiatrisk vård och deras anhöriga ska kunna lita på att det finns tillgång till vård även under sommaren. Psykisk ohälsa tar inte semester, säger Carina Örgård (v) regionråd i opposition.

Sahlgrenska universitetssjukhus
Sahlgrenska universitetssjukhus

SU stänger flera psykiatriska avdelningar, där patienter med till exempel psykos, beroendesjukdom eller personlighetsstörning vårdas. Vårdförbundet säger att sparkraven på SU påverkar möjligheten att ge psykiskt sjuka rätt vård.
 Den psykiatriska kliniken på SU har länge varit under press. Det är inte första gången Vänsterpartiet försöker få den blågröna minoriteten att reagera och agera. Det de kallar effektivisering innebär i praktiken nedskärningar, säger Carina Örgård (V), regionråd i opposition.

Flera öppenvårdsmottagningar har redan innan pandemin stängts, och det saknas personal. Detta förvärras alltid under sommaren, och nu kommer över 40 vårdplatser att stänga ner över sommaren inom vuxenpsykiatrin.
 Detta innebär att personer med svåra psykiatriska problem inte kommer att få den vård de har rätt till och behöver i sommar. Vänsterpartiet vill att alla i behov av psykiatrisk vård och deras anhöriga ska kunna lita på att det finns tillgång till vård även under sommaren. Psykisk ohälsa tar inte semester, säger Carina Örgård (v).

Vänsterpartiet arbetar för att rusta upp och förstärka psykiatrin, inte nedmontera den. Vi har länge föreslagit konkreta åtgärder för att behålla personalen, och resurser till att kunna hålla mottagningarna öppna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sahlgrenska universitetssjukhus
Sahlgrenska universitetssjukhus
Ladda ned bild
Carina Örgård (v), regionråd i opposition. Fotograf: Erik Järvelä
Carina Örgård (v), regionråd i opposition. Fotograf: Erik Järvelä
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologiskt grund. Vi bedriver en konstruktiv oppositionspolitik i Västra Götalandsregionen, och vill se ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa. Sveriges välfärd ska vara till för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Satsa på förlossningsvården29.4.2022 10:05:07 CEST | Pressmeddelande

Förlossningsvården är kraftigt eftersatt i Västra Götaland och personalen flyr regionen som arbetsgivare. På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april lade Vänsterpartiet därför ett förslag på åtgärder som efterfrågas av personalen. Detta för att bygga upp en bra arbetsmiljö från grunden. – En långsiktigt bra personalpolitik hade kunnat förhindra den här krisen för länge sedan, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd i Västra Götaland.

Förbättra förlossningsvården29.3.2022 14:59:44 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen är mitt i en kris, där barnmorskor flyr våra verksamheter och förlossningsvården är kraftigt eftersatt. Vänsterpartiet har idag lagt ett förslag på en rad åtgärder som efterfrågas av personalen, för att förbättra deras arbetsmiljö. – Utan hållbara arbetsvillkor kan vi aldrig locka tillräckligt med barnmorskor till förlossningsvården och utan fler barnmorskor kan vi aldrig skapa en hög vårdkvalitet, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd i Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum