Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet

Dela

För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.

Omslagsbilden på höstens programfolder är hämtad från Sällskapet Barnavård som tog hand om fattiga barn under ett års ålder. Eleverna i sällskapet fick samtidigt övning i barnavård.

Föreläsare i höst är förutom arkivarier på Stadsarkivet forskare från Stockholms universitet, historikern och författaren Gunnela Björk, forskaren Kerstin Palm och många fler.

– Det är kul att se att våra medvetna satsningar skapar ett ökat intresse för arkiven, både vad gäller fysiska och digitala besökare. Första halvåret 2017 har antalet fysiska besökare ökat med 17 procent jämfört med samma period i fjol och på Instagram har antalet följare ökat med 25 procent sen januari i år säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

På måndagar kan ovana besökare få hjälp att komma igång med arkivforskning i den timslånga Stadsarkivet för nybörjare. I Släktforskningshjälpen på torsdagar bistår Storstockholms Genealogiska förening med sin expertis bland snirklig handstil och vildvuxna släktträd. Dessutom finns Stadsmuseets byggnadsantikvarier på plats liksom Faktarummet som kan hjälpa till med info om Stockholm och Stadsmuseets samlingar.

Det mesta händer på Stadsarkivet på Kungsklippan 6, men har man inte möjlighet att ta sig till Stadsarkivet går det att ta del av filmade föreläsningar i efterhand.

På Stadsarkivets webb finns även hela höstprogrammet.

 • Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.
 • I Stadsarkivet finns 3 miljoner kartor och ritningar.
 • I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
 • Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.
 • Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.
 • Webbplatsen har varje år 230 000 besök.
 • Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
 •  

  Nyckelord

  Kontakter

  Bilder

  Dokument

  Om

  Stadsarkivet
  Kungsklippan 6
  Stockholm

  +46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

  Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv. Här finns information om staden och dess medborgare från 1400-talet fram till idag. Materialet förvaras i det sju våningar djupa bergrummet i Kungsklippan centralt i Stockholm där också de publika lokalerna finns samt i filialen i Frihamnen. Totalt finns drygt 8,6 mil arkivmaterial. En mindre del av materialet är utlagt på internet.

   

  · Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.

  · I Stadsarkivet finns 3 miljoner kartor och ritningar.

  · I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.

  · Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.

  · Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.

  · Webbplatsen har varje år 230 000 besök.

  · Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

  Följ Stadsarkivet

  Abonnera på våra pressmeddelanden.

  Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

  Besöksrekord på Stadsarkivet under Kulturnatt 2017!3.5.2017 15:50Pressmeddelande

  I lördags kväll på Kulturnatten den 29 april ringlade köerna långa till Stadsarkivet på Kungsklippan. Hela 896 besökare hade trotsat den kyliga aprilkvällen och gick på magasinsvisningar, fick hjälp att söka i olika databaser och testade sina kunskaper om det gamla Stockholm. Även besökssiffrorna för det första tertialet visar på ett stort intresse för Stadsarkivet. Jämfört med de första fyra månaderna 2016 har 12 procent fler valt att besöka Stadsarkivet, vilket innebär att 17 424 personer hittills i år har tagit del av verksamheten på Kungsklippan 6..

  Nu släpper Stadsarkivet vårens program med nästan 40 programpunkter18.1.2017 10:26Pressmeddelande

  Den som besöker Stadsarkivet kan se fram emot en fullmatad vår med program och magasinsvisningar flera dagar i veckan. Startskottet går den 26 januari med invigningen av utställningen om kvarteret Putten som försvann i cityomvandlingen på 50-talet. Därefter blir det en strid ström av föreläsningar och visningar, om t ex sjukhusskandalen 1936 som ledde fram till Lex Maria och Den lesbiska härvan 1943, året innan homosexualitet avkriminaliserades. Besökaren får också följa med ner i de spännande arkiven och bland annat ta del av vackra kyrkoritningar och lära sig om vilka spår t ex ett mord lämnar i arkiven. Det blir även en temadag om 100-årsjubilaren Per Anders Fogelström och mycket mycket mer.

  I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

  Besök vårt pressrum