Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet

Dela
För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.
Omslagsbilden på höstens programfolder är hämtad från Sällskapet Barnavård som tog hand om fattiga barn under ett års ålder. Eleverna i sällskapet fick samtidigt övning i barnavård.

Föreläsare i höst är förutom arkivarier på Stadsarkivet forskare från Stockholms universitet, historikern och författaren Gunnela Björk, forskaren Kerstin Palm och många fler.

– Det är kul att se att våra medvetna satsningar skapar ett ökat intresse för arkiven, både vad gäller fysiska och digitala besökare. Första halvåret 2017 har antalet fysiska besökare ökat med 17 procent jämfört med samma period i fjol och på Instagram har antalet följare ökat med 25 procent sen januari i år säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

På måndagar kan ovana besökare få hjälp att komma igång med arkivforskning i den timslånga Stadsarkivet för nybörjare. I Släktforskningshjälpen på torsdagar bistår Storstockholms Genealogiska förening med sin expertis bland snirklig handstil och vildvuxna släktträd. Dessutom finns Stadsmuseets byggnadsantikvarier på plats liksom Faktarummet som kan hjälpa till med info om Stockholm och Stadsmuseets samlingar.

Det mesta händer på Stadsarkivet på Kungsklippan 6, men har man inte möjlighet att ta sig till Stadsarkivet går det att ta del av filmade föreläsningar i efterhand.

På Stadsarkivets webb finns även hela höstprogrammet.

  • Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.
  • I Stadsarkivet finns 3 miljoner kartor och ritningar.
  • I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
  • Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.
  • Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.
  • Webbplatsen har varje år 230 000 besök.
  • Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
  •  

    Nyckelord

    Kontakter

    Bilder

    Dokument

    Om

    Stadsarkivet
    Stadsarkivet
    Kungsklippan 6 eller Sjöviksvägen 126
    Stockholm

    +46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

    Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv. Här finns information om staden och dess medborgare från 1400-talet fram till idag. Materialet förvaras i det sju våningar djupa bergrummet i Kungsklippan centralt i Stockholm och i de två tunnelrören insprängda i berget vid Liljeholmskajen. Totalt finns drygt 9 mil arkivmaterial. En mindre del av materialet är utlagt på internet.

     

    · Stadsarkivet har idag cirka nio mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka tre kilometer av de nio milen handlingar är idag digitaliserade.

    · I Stadsarkivet finns tre miljoner kartor och ritningar.

    · I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.

    · Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.

    · Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.

    · Webbplatsen har varje år 230 000 besök.

    · Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

    Följ Stadsarkivet

    Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

    Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye