IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Stor efterfrågan på forskarutbildad arbetskraft – industriforskning hotad

Dela

Svensk kemiindustri satsar varje år 22 miljarder på forskning och utveckling. Enligt en ny rapport från IKEM behöver kemiindustrin rekrytera mellan 4000 och 8000 forskarutbildade till år 2030. Det är en stor utmaning då det idag bara utexamineras 2 000 forskarutbildade inom teknik, medicin och naturvetenskap per år. Därmed riskerar kompetensbrist hämma både existerande forskning och kommande investeringar i företagens svenska forskningsavdelningar.

Förvärvsarbetarnas utbildningsbakgrund, IKEM:s samtliga branscher och tillverkningsindustrin totalt
Förvärvsarbetarnas utbildningsbakgrund, IKEM:s samtliga branscher och tillverkningsindustrin totalt

− Ska man koka ned det så handlar det om Sveriges ställning som ledande innovationsnation. Svenska kemiföretag forskar på mycket som samhället behöver, till exempel nya individanpassade läkemedel, testmetoder som inte bygger på djurförsök och klimatsmarta material, säger Jonas Hagelqvist, vd IKEM.

Rapporten visar att behovet av forskarutbildade inom industrin kommer att öka. De kommande tio åren förväntas var fjärde person i kemiindustrin med forskarutbildning att gå i pension, vilket motsvarar 1 600 av totalt 6 400. Pensionsavgångar tillsammans med ett ökat behov av forsknings­kompetens innebär att kemiindustrin kan behöva rekrytera så mycket som 4 000 – 8 000 forskarutbildade fram till 2030.

− Det är en utmaning. För närvarande utexamineras bara 2 000 forskarutbildade inom teknik, medicin och naturvetenskap per år. Därför vill vi uppmärksamma politikerna på att det är viktigt att se över allt från anslagen till utbildningarna i naturvetenskap och teknik till reglerna för arbetskraftsinvandring, säger Jonas Hagelqvist.

Kemiindustrin (läkemedel, kemi, plast- och gummi samt raffinaderi) är en kunskapsintensiv sektor, nio av hundra anställda har en forskarutbildning, att jämföra med övrig tillverkningsindustri där bara en av hundra har forskarutbildning. Flest forskarutbildade finns inom delbranschen läkemedel, men även inom kemi och raffinaderi finns tre gånger fler forskarutbildade jämfört med andra industrigrenar.

− Alla forskarutbildade arbetar inte på forskningsavdelningarna. Människor med gedigen kunskap behövs även på andra funktioner inom företagen. De kan till exempel arbeta som tekniska säljare, när andra industrier ska utveckla sina produkter behöver de ju ofta hjälp av kemiindustrin.

Det här föreslår IKEM:

  1. Staten ska ha som mål att attrahera mer industriell forskning till landet – och styra mot det.
  2. Höj anslagen för utbildningar inom naturvetenskap och teknik, urholkade anslag gör att utbildningarna riskerar att inte hänga med i teknikskiften.
  3. Inrätta snabbspår för arbetskraftsinvandring gällande forskare och andra specialister till industrin.
  4. Utveckla kunskap och statistik för näringslivets forskning. Den offentliga statistiken som finns tillgänglig i dagsläget är väldigt grov och fokuserar för mycket på linjära utbildningsvägar.
  5. Höj utbildningstakten för forskarutbildade.

Läs rapporten − Fler forskarutbildade önskas

Fakta om kemiindustrin i Sverige

Den svenska kemiindustrin, som omfattar läkemedel-, kemi-, raffinaderi-, plast- och gummi-branscherna, står för en femtedel av svensk tillverkningsindustri. Ungefär 85 procent av den totala produktionen går på export, vilket motsvarar 20 % av den svenska varuexporten.

För mer information kontakta:

Jonas Hagelqvist, vd IKEM, tel 0730-80 77 66, e-post: jonas.hagelqvist@ikem.se

Vill du ta del av alla våra pressmeddelanden och nyheter. Gå in på www.mynewsdesk.com/se/ikem och klicka på Följ.

Relaterade länkar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förvärvsarbetarnas utbildningsbakgrund, IKEM:s samtliga branscher och tillverkningsindustrin totalt
Förvärvsarbetarnas utbildningsbakgrund, IKEM:s samtliga branscher och tillverkningsindustrin totalt
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

Världen står inför stora hållbarhetsutmaningar och våra medlemsföretag är en del av lösningen. Det är såväl stora som små företag som utmanar varandra och driver utvecklingen framåt.

IKEM:s medlemsföretag verkar inom det breda spannet av plast-, gummi-, kemi- och läkemedelsproduktion. Branschens totala förädlingsvärde uppgår till en knappt femtedel av den totala industriproduktionen i Sverige. 

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser4.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets första kvartal innebar fortsatta utmaningar för svensk kemiindustri. Trots detta lyckades IKEM:s medlemmar uppnå samma produktionsvolymer som motsvarande kvartal 2021. Enligt en ny rapport från IKEM är utmaningarna framåt desto större. Sju av tio företag upplever direkt eller indirekt påverkan genom brutna leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina. Nu måste näringslivet och politiken kroka arm för att Sverige och EU ska kunna kapa beroendet av Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum