Håll Sverige Rent

Stor fest när Håll Sverige Rent-dagen lanseras för första gången

Dela

Håll Sverige Rent lanserar nu den årligt återkommande Håll Sverige Rent-dagen med en stor fest i Kungsträdgården den 15 september. På festen deltar artister som Petter, Electric Banana Band feat. bröderna Norberg, Mariette och Miss Li. Konferencier är Mark Levengood. Håll Sverige Rent-dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day.

– Skräp av plast fyller våra hav. Nu är det dags att sätta stopp. Håll Sverige Rent-dagen är början på något nytt, det är här och nu vi tillsammans stoppar nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

För att uppmärksamma problemen med nedskräpning instiftas nu en särskild dag, Håll Sverige Rent-dagen, där alla uppmanas att tänka över sina vanor – och hjälpas åt att plocka skräp. Under Håll Sverige Rent-dagen planeras aktiviteter i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. I Stockholm lanseras Håll Sverige Rent-dagen med en stor familjefest i Kungsträdgården.

På festen uppträder bland annat Miss Li, Petter och Mariette för att hjälpa till att uppmärksamma frågan.

– Jag blir väldigt berörd och ledsen över all plast som skräpar ner våra hav. Kan vi inte ens stoppa skräpet – hur ska vi då kunna rädda klimatet? Jag vill göra det jag kan för att bidra, säger Miss Li.  

- Vi äger inte jorden. Vi har den till låns under vår tid här. Med det följer ett ansvar att lämna en ren planet åt framtida generationer.
Jag drömmer om ren luft, ett hav fritt från plast och en regnskog som får växa. Det finns många fantastiska initiativ som vill åstadkomma detta och mycket mer, men alla behöver hjälpa till! Jag vill göra skillnad. Jag är jätteglad över att vara delaktig i HSR-dagen och hoppas det blir en återkommande fest! Jag kommer att vara där. Kommer du? Säger Mariette 

Mycket av det skräp som brukar hittas under skräpplockningar i städer består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Nedskräpningen minskar trivseln och ökar otryggheten i städerna, samtidigt som renhållningen innebär stora kostnader för kommunerna. Och mycket av skräpet hamnar till slut i havet – där det stannar i evigheter.

– Lösningen på nedskräpningen är inte att städa, utan att vi slutar skräpa ner. Med Håll Sverige-Rent dagen hoppas vi att fler tar till sig budskapet och slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

FÖR MER INFORMATION:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon  
Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, telefon  072-5654405

Om familjefesten i Kungsträdgården 15 september

På Håll Sverige Rent-dagen kan man lära sig mer om nedskräpningens påverkan och vad man kan göra för att göra skillnad. Det blir roliga familjeaktiviteter och livemusik med Petter, Electric Banana Band feat. bröderna Norberg, Mariette och Miss Li. Konferencier är Mark Levengood. 

Håll Sverige Rent har också tagit en app, ”Skrappen”, där man kan rapportera sin skräpplockarinsats.

Fakta om skräp

Varje år hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven och vi anar att det i dagsläget svävar runt 150 miljoner ton plast i haven.

Skräp på land blir skräp i havet. 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.

60-90 procent av allt skräp i havet är plast. Plasten i havet försvinner aldrig – i varje fall inte inom en överskådlig framtid.

Nästan åtta av tio svenskar tycker att plast i havet är ett mycket stort problem.

Det här kan du göra 

  1. SKRÄPA INTE NER
  2. PLOCKA UPP DET SKRÄP DU SER
  3. LÄMNA ALDRIG SKRÄP UTANFÖR EN FULL PAPPERSKORG
  4. TACKA NEJ TILL ENGÅNGSPLAST SOM SUGRÖR OCH PLASTLOCK
  5. TA MED EGEN PÅSE TILL AFFÄREN

Kontakter

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum