Läkemedelsverket

Stor internationell insats mot olagliga läkemedel

Dela

Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har under slutet av juni månad genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige.

En del av beslaget av olaga läkemedel. Potensmedel Zenegra-100 tillverkade i Indien och skickade från Singapore.
En del av beslaget av olaga läkemedel. Potensmedel Zenegra-100 tillverkade i Indien och skickade från Singapore.

Operation Pangea samordnades nationellt av Läkemedelsverket och globalt av Interpol. 94 länder runt om i världen deltog i insatsen. Ett av målen är att få en bild av hur den olagliga handeln med läkemedel ser ut. Ett annat mål är att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.

– Av det totala tablettbeslaget i Sverige står potensmedel för den största delen, drygt 30 procent, säger Eva Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket och projektledare för den svenska delen av insatsen. Det är stora mängder potensmedel som stoppas på Arlanda och skickas tillbaka. Över tid rör det sig om tusentals försändelser, ofta hundratals förpackningar per dag och totalt flera tusen tabletter.

Mycket läkemedel smugglas in i landet

I Sverige beslagtogs främst potenshöjande läkemedel, narkotikaklassade läkemedel, dopningsmedel och antibiotika under operationen. Totalt handlar det om cirka 5 200 tabletter och kapslar.

- Smugglingen av illegala läkemedel är omfattande. Preparaten förs in i landet främst av resenärer och i paket beställda på nätet. Det är ett mycket stort flöde. Vi lyckas inte stoppa allt men varje beslagtagen tablett är en mindre som riskerar att skada en människa, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande chef för kontrollavdelningen på Tullverket.

Myndigheterna kommer att genomföra laboratorieanalyser och fortsatta utredningar kopplat till beslagen.

Globala handeln fortsätter öka

Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln fortsätter att öka, både på webbsidor och i sociala medier, vilket också innefattar läkemedel. Den vanligaste sociala medieplattformen globalt som innehöll reklam för olagliga och förfalskade läkemedel var Facebook (650 stycken), följt av Instagram (501 stycken) och TikTok (43 stycken).

– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, fortsätter Eva-Lena Bergens.

Om Pangea

Pangea är en global insats för att gemensamt motverka illegal försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Det primära syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel. År 2008 genomfördes Pangea första gången. I år deltog sammanlagt 94 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.

Olagliga läkemedel

Olagliga och förfalskade läkemedel är ett allvarligt och ökande globalt problem som rör alla länder i världen. Alla typer av läkemedel kan förfalskas. Svenska konsumenter kommer i kontakt med produkterna främst via köp från osäkra källor på internet.

Olagliga läkemedel kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser, eller som säljs med påståenden om att lindra eller bota sjukdomar, och som inte är godkända för försäljning där de säljs. Det kan till exempel vara produkter som säljs som kosttillskott, kosmetika eller injektionspreparat med deklarerade eller odeklarerade läkemedelsubstanser. Ibland beskrivs detta som "spetsade" produkter.

Förfalskade läkemedel är läkemedel som utges för att vara godkända läkemedel.

Olagliga läkemedel kan leda till stora skador på grund av misslyckade behandlingsresultat, toxicitet, biverkningar eller genom att livshotande tillstånd förblir obehandlade.

Nyckelord

Kontakter

Tullverkets presstjänst
Telefon: 0771-45 05 90

Bilder

En del av beslaget av olaga läkemedel. Potensmedel Zenegra-100 tillverkade i Indien och skickade från Singapore.
En del av beslaget av olaga läkemedel. Potensmedel Zenegra-100 tillverkade i Indien och skickade från Singapore.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Fler ska få tillgång till naloxon15.9.2022 14:58:20 CEST | Pressmeddelande

Inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att öka tillgängligheten till naloxon har Läkemedelsverket tittat på möjligheten för receptfrihet för naloxon i form av nässpray. Läkemedelsverket ser flera möjligheter att göra naloxon mer tillgängligt för anhöriga och socialtjänstpersonal som möter personer i missbruk. Likväl är myndighetens bedömning att receptfrihet för naloxon i form av nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning med de krav på riskminimerande åtgärder som ställs vid utlämnande av läkemedlet. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum