Sida

Stor ökning av det svenska stödet till cyklondrabbade länderna

Dela
En månad efter det att cyklonen Idai svepte in över Moçambique, Malawi och Zimbabwe ökar biståndsmyndigheten Sida det svenska stödet till dem som drabbats av cyklonvindar, översvämningar och torka. Sverige har nu gett mer än 125 miljoner kronor till hjälpinsatserna.

Behoven av humanitär hjälp är fortsatt stora i alla tre länderna, Moçambique, Malawi och Zimbabwe, och hjälpen fortsätter också att öka. Det svenska biståndet ska ge de drabbade människorna tillgång till matpaket och rent vatten, samt hygien och sanitet för att hindra sjukdomar och epidemier. Sverige bidrar också till att krisinsatserna samordnas och ger logistiskt stöd.

Nästan tre miljoner människor har påverkats av cyklonen Idai och nästan tusen personer har dött, vilket gör Idai till den dödligaste stormen hittills på södra halvklotet. Nu börjar vattnet att dra sig undan, och gör det möjligt att nå ut med hjälpen även om vissa samhällen i de drabbade regionerna fortfarande rapporteras vara omöjliga att nå, enligt FN:s kontor för humanitär koordinering, OCHA.

- Fler än en och halv miljon barn behöver humanitärt stöd i cyklonens spår. Sida bidrar med 38 miljoner kronor till UNICEF i de tre länderna som drabbats av Idai. Vi stöder också till exempel Rädda barnen och Plan Sverige för att ge människor tillgång till vatten, hygien och sanitet, något som är särskilt viktigt för att stoppa sjukdomar och epidemier, där barn har minst motståndskraft, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

I miljöer där vatten och sanitet inte fungerar finns alltid risk att situationen förvärras genom ett kolerautbrott. I Mocambique har 5000 fall av kolera rapporterats, men fler än 900 000 människor har också vaccinerats bland annat via UNICEF.

 Ett av de stora stöden från Sida, på 40 miljoner kronor, går till FN:s livsmedelsprogram World Food Program, WFP. Än så länge har en miljon människor i Moçambique nåtts av matpaket med ris, majsmjöl, linser, bönor och matolja. WFP siktar på att kunna nå ytterligare 700 000 människor i de mest utsatta områdena. Enligt WFP har den snabba utökningen av hjälpen varit möjlig inte minst tack vare de givare som ger icke öronmärkt, flexibelt stöd.

Även om mat, vatten och mediciner är det man först tänker på i en krissituation är samordning och logistik kring själva hjälpinsatsen en förutsättning för att hjälpen alls ska kunna göra nytta. Bland de allra första stöden från Sida som beslutades efter Idai fanns medel som gjorde det möjligt för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att skicka ut personal för att hjälpa till med samordning. Sven-Olov Sjöqvist är en av tre tekniker inom IT och kommunikation som var bland den första svenska personalen på plats i Beira.

- Beira är den staden som drabbades värst av cyklonvindarna. Hela centrum för hjälpinsatserna höll till ute på flygplatsen. Vi fick tillgång till en lagerlokal, och det var säkert trehundra personer där ute som skulle arbeta. Vår uppgift var att se till att internet och telefoni fungerade, och att det kom i ordning arbetsplatser, berättar Sven-Olov Sjöqvist.

Beira uppges vara till 90 procent förstörd av de starka vindarna, och personalen från MSB såg förödelsen när de tog sig in till staden från flygplatsen för att handla stolar och bord, skrivare och fläktar och allt annat som behövdes. Hela staden var strömlös, med elledningarna liggande på marken. Ute på flygplatsen ordnades el med generatorer, och internet och telefoni via satellit.
Sida har sedan år 2011 stött ett samarbete mellan svenska MSB och räddningstjänsten i Moçambique, INCG. Nu gav detta samarbete utdelning när arbetet med krishanteringen löpte på smidigt, och de internationella aktörerna och de lokala myndigheterna använde samma metoder och talade samma språk.

- Ja, det märktes att det var enkelt att samarbeta. Det är alltid lokala myndigheter som leder hjälpinsatserna, och i det här fallet har ju MSB varit nere och utbildat räddningstjänsten INCG under flera års tid. Det var till stor nytta att den metodik vi använde var så lika, säger Sven-Olov Sjöqvist.

- Det här visar hur vårt långsiktiga utvecklingssamarbete spelar en viktig roll också i krissituationer, Moçambique har kapacitet att ta ledningen i krisarbetet, och vi och andra givare är med och stödjer dem. Och vårt svenska forskningsstöd till koleravaccinet kommer åter till nytta, säger Carin Jämtin. 

Fakta:

WFP, FN:s livsmedelsprogram får 32 miljoner till Moçambique och fyra miljoner var till Malawi och Zimbabwe.

UNICEF får 28 miljoner till Moçambique och fem miljoner var till Malawi och Zimbabwe.

Till Moçambique har Sida tidigare beviljat stöd till Svenska Röda Korset på fem miljoner kronor, som nu utökas till åtta miljoner. Hjälpen ska nå 200 000 människor i de värst drabbade områdena kring Beira med rent vatten, hygien, och tak över huvudet till de som var hem förstörts. Svenska Rädda Barnen får fem miljoner kronor, och Action against Hunger får tre miljoner kronor, bägge för att ge nödställda i Moçambique tillgång till rent vatten.
Tidigare har MSB fått 1,8 miljoner, och det stödet utökas till 2,3 miljoner.

I Zimbabwe pågår samtidigt med översvämningarna en svår torka, som förstört skördarna och lett till brist på mat i stora delar av landet. I vissa regioner i de östra lantliga delarna, Chipinge och Chiredzi, till exempel, var marken redan uttorkad när vindarna och skyfallen svepte in och förvärrade situationen. Enligt FN var 2,2 miljoner zimbabwier i behov av humanitär hjälp på grund av torkan och den ekonomiska instabiliteten i landet, och cyklonen Idai har adderat 270 000 personer till de mest utsatta i behov av nödhjälp. Under år 2019 beräknar FN att fem miljoner människor i Zimbabwe kommer att ha osäker tillgång till mat.

Plan Sverige får tre miljoner kronor för att nå ut till 20 000 personer i östra Zimbabwe med särskilt skydd för barn, rent vatten och sanitet, och 2,5 miljoner för att nå 10 000 av de mest utsatta i Buzi-distriktet söder om Beira i Moçambique. Svenska kyrkan får nästan tio miljoner för att jobba med vatten och skydd till nödställda, och psykosocialt stöd till cyklondrabbade i östra Zimbabwe och i Manica-provinsen i Moçambique.

I Malawi har nästan en miljon människor drabbats av cyklonen. De flesta livnär sig på lantbruk, och när skördarna förstördes av översvämningarna är många beroende av humanitär hjälp för att ha något att äta, i väntan på att kunna ta sig tillbaka och försöka bygga upp hem och plantera fälten på nytt. Oxfam får fem miljoner kronor för att hjälpa 40 000 människor att återvända, och att ordna rent vatten och sanitet. Islamic Relief får en och en halv miljon för att ge nödbostäder och kontantstöd till hushåll som drabbats.

Tidigare har IRC fått tre miljoner kronor och Svenska missionsrådet 2,1 miljoner.

Totalt har Sverige stött de nödställda i Moçambique, Zimbabwe och Malawi med 125 490 444 kronor under mars och april 2019.

Sida har också stött varje steg i forskningsprocessen som lett fram till koleravaccinet som WHO nu använder för att rädda liv. Se mer om detta här: https://youtu.be/lcy3djlX0e8

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

Fortsatt starkt stöd för svenskt bistånd27.12.2023 09:14:11 CET | Pressmeddelande

I en värld som präglas av krig och konflikt, och på hemmaplan av höjd ränta och ökade matpriser har inställningen till bistånd blivit mer positiv. Fler än tidigare år, anser att Sveriges bistånd är effektivt, samtidigt som förtroendet för att biståndet kan bidra till en bättre värld ökar. Det visar Sifos årliga attitydmätning av svenskt bistånd, som görs på uppdrag av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye