Svenska institutet för standarder, SIS

Stor potential för energistandard

Dela
En internationell energistandard kan ge tusentals verksamheter stora besparingar i sina energikostnader. Men intresset i Sverige har hittills varit svagt. Lidl hör till undantagen.
Niclas Widell, projektledare SIS.
Niclas Widell, projektledare SIS.

Matkedjan Lidl har implementerat energiledningsstandarden ISO 50001 i sina svenska butiker och därmed uppnått stora energibesparingar. Lidl utgör ett undantag, kan man säga, eftersom standarden annars främst har använts av stora företag inom processindustrin.

- Lidl är smarta för de har fattat att ISO 50001 är användbar inte bara av de mest energiintensiva industrierna utan i många andra branscher, inte minst detalj- och mathandeln, säger Niclas Widell som är projektledare på SIS.

Energiledningssystemet ISO 50001 fick draghjälp i Sverige av styrmedlet PFE (programmet för energieffektivisering) som administrerades av Energimyndigheten och ledde till att stora, energiintensiva industrier inventerade och energieffektiviserade. Det innebär till exempel att Sandvik, Stora Enso och liknande företag idag har implementerat och följer denna standard. Utöver detta har intresset varit svagt, konstaterar Niclas Widell:

- Enligt vår statistik har cirka 200 företag tittat närmare på ISO 50001. Exakt hur många som följer den är högst sannolikt ännu lägre. Det är synd, tycker jag, för organisationer borde ropa efter internationellt förankrade standarder som hjälper dem att uppnå påvisbara energieffektiviseringar.

ISO 50001 är en mycket god vägledning för företag som vill genomföra en grundlig energikartläggning. Potentialen är stor och det är något som borde vara extra intressant inte minst i tider med så höga energipriser som vi har nu, konstaterar Niclas Widell:

- Den här första energikartläggningen är väldigt viktig i sig och kan vara extremt lönsam med tanke på de höga elpriserna. Samtidigt är den en förutsättning för att man ska kunna ta nästa steg, som innebär att klimatanpassa sin verksamhet.

Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl, tillägger att Lidl lärt sig mycket under resans gång:

– Det är viktigt att alla förstår hur det egna beteendet påverkar energiförbrukningen. Därför utbildar vi alla medarbetare. Hållbarhetsfrågorna står högt upp på agendan och stärker vårt varumärke både internt och externt.

Hittills har alla åtgärder, som till exempel att förse kyldiskarna med dörrar eller återvinning av kondensvärmen, sparat 16.5 miljoner kWh på fem år för Lidl.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Niclas Widell, projektledare SIS.
Niclas Widell, projektledare SIS.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

Över 770 000 USD till svensklett arbete för att möjliggöra utvecklingsländers engagemang i arbetet med att skapa en global standard för mensprodukter17.1.2024 08:11:18 CET | Pressmeddelande

– Mensprodukter saknas i stor utsträckning för kvinnor och flickor i utvecklingsländer, och det minskar möjligheten att arbeta och gå i skolan. Genom Bill & Melinda Gates Foundations bidrag på över 8 miljoner kronor får utvecklingsländer möjlighet att delta i ett viktigt arbete om mensprodukter, och samtidigt sprida kunskap i sina länder, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye