Svenska kyrkan

Stor satsning på årets teman på Bokmässan

Dela
På torsdag slår Bokmässan i Göteborg upp portarna. Svenska kyrkan gör en extra stor satsning med anledning av mässans teman Klimatkrisen och Sydafrika.
Svenska kyrkan är en 
av de stora aktörerna när Bokmässan i år är tillbaka i fysisk form. På Se människan-scenen väntar ett 70-tal författarsamtal och seminarier. Foto: Kristin Lidell/Ikon.
Svenska kyrkan är en av de stora aktörerna när Bokmässan i år är tillbaka i fysisk form. På Se människan-scenen väntar ett 70-tal författarsamtal och seminarier. Foto: Kristin Lidell/Ikon.

Klimatarbetet har länge stått högt på Svenska kyrkans agenda. 2019 antogs en färdplan för klimatet, som innebär att hela verksamheten ska vara klimatneutral år 2030. Svenska kyrkan ska också driva på för att påverka värderingar och för klimaträttvisa – att de länder som står för de största utsläppen också stört ansvar att hantera följderna.

- Klimatkrisen drabbar alla. Och mest dem som har orsakat den minst. Senast sedan Svenska kyrkans biskopar kom med Ett biskopsbrev om klimatet har vi god kunskap om varför det är alldeles nödvändigt att kyrkorna arbetar med klimatfrågorna. Klimatkrisen är också existentiell och andlig.  Både motståndskraft och ett hopp som befriar till handlingskraft behövs, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

- Bokmässan är ett utmärkt sammanhang för att diskutera och belysa att klimatkrisen leder till och samverkar med kriser på många olika områden.

Svenska kyrkan har ett tiotal programpunkter på olika scener under mässans klimattema. Ärkebiskopen medverkar själv i ett seminarium på söndagen om hur tro och vetenskap kan samverka i klimatarbetet. Där samtalar hon med Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, kardinal Peter Turkson, Vatikanens talesperson i klimatfrågor och aktivisten Greta Thunberg.

Hur klimatkrisen i dag särskilt påverkar urfolk, i Sverige den samiska befolkningen, och behovet av en internationell lagstiftning om naturens rättigheter är andra frågor som Svenska kyrkan kommer att lyfta under klimattemat.

Fokusland Sydafrika
Fokusland för årets bokmässa är Sydafrika – ett land som Svenska kyrkan har en lång och nära relation till. Svenska kyrkans missionärer väckte tidigt opinion mot apartheidsystemet och i dag fortsätter det nära samarbetet med lokala kyrkor i kampen mot fattigdom och korruption.

Hur Sydafrika brottas med arvet efter apartheid och hur försoningsprocessen kan ge lärdomar i andra konfliktfyllda sammanhang, som i uppgörelsen med förtrycket av den samiska befolkningen i Sverige, är aspekter som Svenska kyrkan lyfter i sitt program.

Bland gästerna finns Frank Chikane, pastor och tidigare stabschef hos president Thabo Mbeki, Ingrid le Roux, under många år ärkebiskop Desmond Tutus husläkare, och Mikael Wiehe, artist med ett mångårigt engagemang för Sydafrika.

- Det är med förväntan vi ser fram emot ett program som bygger på vår nära och djupa relation till Sydafrika, som också uppmärksammar de fortsatt stora utmaningarna som landet står i och kyrkornas arbete i detta, säger Antje Jackelén.

Ärkebiskopens program
Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar likt tidigare år i flera sammanhang under Bokmässan. Här är hela ärkebiskopens program

Författarsamtal på Se människan-scenen
Det blir som vanligt också ett fullmatat program med ett 70-tal författarsamtal och seminarier på Svenska kyrkans egen Se människan-scen. Samtalen sänds live på Svenska kyrkans webbplats och kan också ses i efterhand på Svenska kyrkans Youtube-kanal.
Här är hela programmet på Se människan-scenen.

Filmen om Desmond Tutu
På torsdagen den 22 september är det premiär för filmen om den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutus liv och gärning, A tree has fallen – remebering Archbishop Desmond Tutu, av Marika Griehsel. Filmen visas i Göteborgs domkyrka och följs av ett samtal mellan Frank Chikane och Ingrid le Roux under ledning av Marika Griehsel.

Litterär gudstjänst
Söndagens traditionella litterära gudstjänst har i år tema klimatkrisen. Medverkar gör författarna Patrik Svensson och Johanna Nilsson, artisten Mikael Wiehe med flera. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstads församling. Den sänds även i radions P1.
Här är Svenska kyrkans hela program under Bokmässan 2022.

Bokmässan 2022 pågår 22-25 september. Årets teman är förutom Sydafrika och Klimatkrisen också Crimetime och det extrainsatta Röster från Ukraina, där Svenska kyrkan också medverkar.



Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Bilder

Svenska kyrkan är en 
av de stora aktörerna när Bokmässan i år är tillbaka i fysisk form. På Se människan-scenen väntar ett 70-tal författarsamtal och seminarier. Foto: Kristin Lidell/Ikon.
Svenska kyrkan är en av de stora aktörerna när Bokmässan i år är tillbaka i fysisk form. På Se människan-scenen väntar ett 70-tal författarsamtal och seminarier. Foto: Kristin Lidell/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye