Stor satsning på järnvägen i södra Norrland och Dalarna 2021
Just nu rustas järnvägen i Sverige som aldrig förr. Nästa år kommer många stora underhållsarbeten att genomföras i Gävleborg och Dalarna – allt för att skapa en mer robust och pålitlig järnväg som kan ta emot fler tåg och tillåta högre hastigheter.
De senaste åren har efterfrågan på tåget som transportmedel för både resenärer och gods ökat. Det är positivt för både miljön och trafiksäkerheten. Det kräver dock att den befintliga järnvägen rustas och utvecklas.
Trafikverket har i flera år prioriterat underhåll där det gör mest nytta, på större stråk och i storstadsområden. Arbetet fortsätter nu på viktiga stråk och banor i Gävleborg och Dalarna.
I samband med att den nya tågtidtabellen börjar gälla den 13 december har Trafikverket slagit fast vilka arbeten som ska utföras under det kommande året.
– Nu är det vår tur att rusta upp flera av våra järnvägssträckor. Det blir en förbättring av kvaliteten som kommer att märkas lokalt, men det ger också positiva effekter på järnvägssystemet i hela Sverige, säger Roger Nordin, chef järnvägsunderhåll Region Mitt på Trafikverket.
Rustar för att möta efterfrågan på klimatsmarta transporter
Fler och fler väljer tåget som transportmedel. Efterfrågan från både resenärer och godsleverantörer har ökat stadigt de senaste åren. Mycket av det gods som tidigare transporterades med tunga fordon längs vägarna rullar nu i stället på järnvägen.
- Vi vill att framkomligheten för gods- och persontåg ska vara god så att fler väljer järnvägen som transportväg. Det är det mest klimatsmarta transportmedlet och det är även mycket trafiksäkert, förklarar Roger Nordin.
Totalt satsas cirka 900 miljoner kronor under 2021 på att rusta upp järnvägen inom Gävleborg och Dalarna. Syftet är att effektivisera befintliga spår för att öka framkomligheten och möjliggöra högre hastigheter.
Sju större arbeten under 2021
- Ljusdal–Ramsjö på Norra stambanan: ny förstärkningslina som bidrar till en robust och stabil kraftförsörjning. Pågår januari–februari och mars–juni.
- Röstbo i Bollnäs kommun: ombyggnad av bangård, vilket ökar kapaciteten. Pågår april–maj.
- Ombenning i Norbergs kommun, Godsstråket genom Bergslagen: ny mötesstation som ökar kapaciteten. Pågår april–juni och augusti–oktober.
- Borlänge–Ludvika på Bergslagsbanan: samtidiga infarter i Rämshyttan, Ulvshyttan och Sellnäs, vilket ökar kapaciteten. Pågår 30 mars–5 april.
- Dalabanan: förlängning av mötesspår. Hastighetshöjande åtgärd. Pågår maj–juli.
- Gävle–Söderhamn (Åänge) på Ostkustbanan: stort spårbyte, vilket ökar kapaciteten. Pågår augusti–november.
- Mora: ställverksbyte, elektroniskt säkerhetssystem. Förberedande för kommande fjärrstyrning av tågtrafiken som ökar kapaciteten och förbättrar punktligheten. Pågår augusti–november.
Dessa insatser kommer att påverka tågtrafiken, allra mest från sensommaren och över hösten.
– En sådan här stor insats kommer självfallet att märkas och påverka trafiken, framför allt under spårbytet på Ostkustbanan. Vi inser att det kommer att bli stökigt, men ser fram emot att se resultaten av dessa nödvändiga och efterlängtade åtgärder, säger Roger Nordin.
Trafikverket samarbetar med tågbolagen kring omledningar och ersättningstrafik för att få fram så smidiga lösningar som möjligt för resenärerna och godsleverantörerna. I god tid före större störningar kommer det att finnas information, så att den som ska resa vet vad som gäller.
Kontakter
Roger Nordin, chef underhåll, järnväg, Trafikverket, 010-124 30 82
Trafikverkets pressjour, 0771- 31 15 00
Dokument
Länkar
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Möjliga sträckningar för ny stambana Hässleholm-Lund presenteras20.1.2021 08:47:00 CET | Pressmeddelande
Trafikverket planerar för en ny stambana mellan Stockholm och Malmö. Först ut i södra Sverige blir sträckan mellan Hässleholm och Lund. Nu har arbetet nått punkten där det finns alternativa förslag på sträckning och Trafikverket bjuder in till samråd.
Persontågens punktlighet för 2020 blev 93,5 procent18.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
År 2020 anlände 897 059 av 958 990 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid, vilket innebär en punktlighet för helåret på 93,5 procent. Utfallet är 2,2 procentenheter bättre jämfört med det tidigare rekordåret 2019.
Målinriktat arbete mot Nollvisionen ger goda resultat5.1.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges systematiska arbete med att förbättra trafiksäkerheten på väg ger resultat. Allt pekar på att antalet omkomna år 2020 kommer att vara under etappmålet om max 220, vilket är en halvering från år 2007.
Ekodukt ska öka djurens rörlighet och minska olyckorna på E64.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande
E6 över Hallandsåsen är hårt trafikerad och fungerar som en barriär för de djur och växter som finns i landskapet. För att motverka detta bygger Trafikverket nu en ny ekodukt. Den 4 januari startar bygget.
16 nya beredskapsflygplatser för akuta transporter23.12.2020 14:59:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen säkerställer att det finns infrastruktur för samhällsviktiga transporter. Trafikverket tecknar därför avtal med 16 flygplatser om tillfällig beredskap.
Trafikverket: Rapportera brister på vägarna i Gävleborg via en app21.12.2020 07:45:00 CET | Pressmeddelande
I dag finns det appar där alla kan tipsa om brister längs våra vägar. Nu ska Trafikverket undersöka om apparna kan förbättra underhållet av Sveriges vägar. Allmänheten i Gävleborg välkomnas att vara med.
Håll avståndet i jul – även på vägarna18.12.2020 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en av årets mest trafikintensiva helger. Med det följer också att risken för olyckor ökar. I genomsnitt behöver drygt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus varje dag på grund av olyckor i vägtrafiken. Men med små insatser kan alla bidra till att minska trafikens påverkan på en redan hårt belastad akut- och intensivsjukvård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum