Stiftelsen Skansen

Stor utomhusutställning med bilder av Sveriges främsta naturfotografer till Stockholm

Dela

Den 12 augusti invigs utomhusutställningen ”Vinnare och förlorare i svensk natur” på Strandvägskajen 19 i Stockholm. Med utställningen vill Föreningen Naturfotograferna uppmärksamma de globala och inhemska hoten mot naturen och hur de påverkar våra vilda djur. Utställningen sker i samarbete med Stiftelsen Skansen och Stockholms kulturfestival.

Bild av en apollofjäril som ingår i utställningen, tagen av Torbjörn Arvidsson i föreningen Naturfotograferna.
Bild av en apollofjäril som ingår i utställningen, tagen av Torbjörn Arvidsson i föreningen Naturfotograferna.

– Vi lever i det sjätte massutdöendets tid. Senaste gången var för 66 miljoner år sedan. Då var det ett asteroidnedslag. Idag är det vi själva som är orsaken. Men alla arter är inte förlorare. Både grågåsen och havsörnen som var nära att försvinna har kommit tillbaka på ett strålande sätt. I våra skogar strövar åter stora rovdjur, och vid kusterna vilar sälarna på sina kobbar som länge var tomma. Så det finns hopp och möjlighet att påverka, vilket också är viktigt att visa i en sån här utställning, säger Henrik Ekman, vetenskapsjournalist och medlem i Naturfotograferna, som skrivit texterna till utställningen.

Fotoutställningen visar 35 svenska djurarter som idag kan klassas som vinnare eller förlorare i svensk natur. Som brunbjörnen, som efter att arten fridlysts, åter blivit livskraftig i stora delar av landet eller brushanen som helt försvunnit från södra Sverige. Föreningen Naturfotograferna samlar Sveriges bästa naturfotografer, alla med ett uttalat natur- och miljöengagemang. Deltagande fotografer i utställningen inkluderar kända namn som Brutus Östling och Staffan Widstrand, nestorn Jan Grahn, 90 år fyllda, och en av föreningens yngsta medlemmar, Isabella Chowra. 

Stockholm är femte stoppet för vandringsutställningen som tidigare gått att se i Uppsala, Falun, Malmö och Luleå. På varje ort samarbetar Naturfotograferna med ett kommunalt eller regionalt museum, som arbetar pedagogiskt med skolor kring utställningens tema om biologisk mångfald och arrangerar programverksamhet för allmänheten. I Stockholm är Stiftelsen Skansen och Stockholms kulturfestival samarbetsparter. Pedagoger från Skansen kommer att finnas på plats för att ge guidade visningar till skolklasser och intresserad allmänhet under utställningen.

– Vi är glada över att vara med och belysa några av Skansen hjärtefrågor om djur, natur och vad vi måste göra för att bevara den biologiska mångfalden. Det pratar vi om med Skansens gäster varje dag. Nu ser vi fram emot att möta gäster, skolklasser och de som bara råkar promenera förbi utställningen för att väcka nyfikenhet och engagemang för vår natur, säger Tomas Frisk, zoologisk chef på Skansen. 

Utställningen invigs fredagen den 12 augusti, kl 13.00 av Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms Stad. Utställningen är öppen för allmänheten 24 timmar om dygnet och är belyst under dygnets mörka timmar. Utställningen finns på plats till och med måndagen den 26 september 2022. 

Projektet Vinnare och förlorare i svensk natur har möjliggjorts genom bidrag från Postkodstiftelsen.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild av en apollofjäril som ingår i utställningen, tagen av Torbjörn Arvidsson i föreningen Naturfotograferna.
Bild av en apollofjäril som ingår i utställningen, tagen av Torbjörn Arvidsson i föreningen Naturfotograferna.
Ladda ned bild
Bild av en brushane som ingår i utställningen, tagen av Brutus Östling i föreningen Naturfotograferna.
Bild av en brushane som ingår i utställningen, tagen av Brutus Östling i föreningen Naturfotograferna.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr väljer att sluta sin tjänst under 202328.9.2022 15:12:21 CEST | Pressmeddelande

Den 1a oktober i år har Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr varit verksam på Skansen i 17 år. Han har tillsammans med alla medarbetare stärkt Skansen som en av Sveriges mest populära besöksmål, navigerat genom upp och nedgångar, pandemi, gästrekord och utveckling av Skansen som en attraktiv plats att besöka. Nu väljer John att avsluta sin tjänst på Skansen med siktet inställt på att vara fortsatt aktiv med intressanta styrelseuppdrag.

Stiftelsen Skansen öppnar 90-konto – ”en kvalitetsstämpel för utökat insamlingsarbete”31.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skansen ansökte i början av året om ett 90-konto vilket nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Initiativet är delvis en följd av den ekonomiska kris som Skansen upplevde under pandemin. Att inneha ett 90-konto utgör en väl ansedd och etablerad kvalitetsstämpel för allt insamlingsarbete som bedrivs inom stiftelser, ideella föreningar och andra organisationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum